Sedmá výhra v řadě. Verstappen ovládl Velkou cenu Maďarska a Red Bull překonal historický rekord

Nizozemský pilot Max Verstappen ovládl Velkou cenu Maďarska formule 1 a zajistil týmu Red Bull rekordní dvanáctý triumf v řadě. Mistrovská stáj tím překonala dosavadní maximum týmu McLaren z roku 1988. Verstappen vyhrál sedmý závod po sobě, devátý v sezoně a zvýraznil vedení v čele šampionátu. Znovu se přiblížil zisku třetího mistrovského titulu za sebou.

Budapešť (Aktualizováno: 18:12 23. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen se raduje z výhry ve Velké ceně Maďarska

Max Verstappen se raduje z výhry ve Velké ceně Maďarska | Foto: Reuters, Marton Monus | Zdroj: Reuters

„Je neuvěřitelné, čím si v posledních letech procházíme. Snad tu formu udržíme co nejdéle,“ řekl před televizními kamerami Verstappen. „Už jen pracovat s tímhle týmem je skvělé. Samozřejmě je dobré se i za některými věcmi jako včera ohlédnout a snažit se být stále lepší. Takovéto dny jsou ale perfektní,“ doplnil.

Pětadvacetiletý Verstappen si pro 44. triumf v kariéře dojel díky povedenému startu, při němž se dostal před vítěze sobotní kvalifikace Lewise Hamiltona z Mercedesu.

Na druhém místě dojel do cíle Lando Norris z McLarenu, který ztratil na Verstappena přes půl minuty. Třetí byl druhý pilot Red Bullu Sergio Pérez, který se výrazně posunul vpřed po startu z devátého místa.

„Druhá příčka byla blízko, ale bohužel jsem se dostal do provozu aut o kolo zpět a trať byla mimo stopu hodně špinavá. V posledních kolech jsem ztratil pár sekund, a než jsem se do toho dostal, bylo už pozdě. Celkově jsme ale měli dobrou strategii a získali povedený výsledek,“ uvedl Pérez.

Verstappen také získal prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě a zvýšil náskok v MS na propastných 110 bodů před Pérezem. Rodák z Hasseltu obhájil v Maďarsku loňský triumf, na Hungaroringu vyhrál podruhé v kariéře.

Samotný závod příliš vzruchu nenabídl. Jeden z klíčových momentů přišel hned v úvodu. Hamilton neměl povedený start a propadl se z prvního místa na čtvrté. Vedle Verstappena se před britského jezdce Mercedesu dostali i piloti McLarenu Oscar Piastri a Norris. Po nehodě v první zatáčce skončili oba jezdci týmu Alpine Pierre Gasly a Esteban Ocon.

„Konečně jsme měli dobrý start. Mám z toho radost, protože jsme na tom pracovali. Poté jsem věděl, že vnitřek trati je můj. Šel jsem pozdě na brzdy, ale naštěstí vše dobře dopadlo a jel jsem si pak svůj závod. Auto bylo dnes velmi rychlé,“ líčil Verstappen.

Od desátého kola začali jezdci měnit pneumatiky. Po zastávce v boxech neudržel pozici Piastri, který se propadl za Norrise. Naopak bezproblémový pit stop měl lídr Verstappen.

Norris obhájil druhé místo

Dopředu se postupně probojovával Pérez. Ve 47. kole zaútočil Mexičan ve virtuálním souboji o třetí místo na Piastriho a po tvrdém souboji jej udolal. Komisaři zkoumali, zda Pérez nevytlačil soupeře mimo trať, nakonec ale žádný trest neudělili. Piastri poté neudržel ani čtvrtou příčku před Hamiltonem.

V závěrečných kolech se chvíli dotahoval Pérez na druhého Norrise a následně i Hamilton na Péreze, k další změně v pořadí už ale nedošlo. Norris zopakoval druhé místo z minulého závodu v Silverstonu a potvrdil vzestup McLarenu.

„Byl to těžký závod. Zvláště když mě Checo na konci doháněl. Nakonec ale neměl dost rychlosti, takže jsem spokojený. V tuhle chvíli jsou na nás kluci (z Red Bullu) moc rychlí. Jsme ale rádi za náš progres a že jsme opět bojovali o pódium. Náš čas přijde v další části sezony,“ dodal Norris.

Australan Daniel Ricciardo, který se vrátil do závodů F1 v kokpitu vozu Alpha Tauri, dojel třináctý.

Šampionát bude pokračovat příští týden Velkou cenou Belgie.

Velká cena Maďarska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Budapešti:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:38:08,634, 2. Norris (Brit./McLaren) -33,731, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -37,603, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -39,134, 5. Piastri (Austr./McLaren) -1:02,572, 6. Russell (Brit./Mercedes) -1:05,825.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 22 závodů): 1. Verstappen 281, 2. Pérez 171, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) 139, 4. Hamilton 133, 5. Russell 90, 6. Sainz (Šp./Ferrari) 87.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 452, 2. Mercedes 223, 3. Aston Martin 184, 4. Ferrari 167, 5. McLaren 87, 6. Alpine 47, 7. Williams 11, 8. Haas 11, 9. Alfa Romeo 9, 10. Alpha Tauri 2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme