Útěk amerického vojáka s násilnickou minulostí do KLDR řeší OSN. Jedná s Pchjongjangem

Německý server Deutsche Welle v pondělí ráno informoval o zahájení rozhovorů mezi Organizací spojených národů a Pchjongjangem v souvislosti s útěkem amerického vojáka z minulého úterý. Není jasné, co k tomu už tak problematického člena ozbrojených sil USA vedlo, k Jižní Koreji ale evidentně neměl právě vřelý vztah. Dokazuje to jeho chování při zatčení korejskými policisty z loňska. 

„Konverzace s Korejskou lidovou armádou byla zahájena prostřednictvím mechanismu dohody o příměří,“ sdělil generálporučík Andrew Harrison z mnohonárodního velení pod vedením USA. 

Minulé úterý americký voják Travis King překročil hranice Severní Koreje, přesné místo jeho pobytu je v současné chvíli neznámé. KLDR se k incidentu nevyjádřila, informovala americká stanice CNN. „Spojené státy se aktivně obracejí na Severní Koreu, aby situaci vyřešily, ale zatím se jim nikdo neozval,“ uvedl ve středu představitel Pentagonu. „Pro Severní Koreu je typické, že na americké výzvy nereaguje,“ doplnil.

King nedávno dokončil své nasazení v Jižní Koreji a stejně tak trest odnětí svobody za napadení. Měl se vrátit do USA, nicméně z letiště utekl a připojil se k soukromé prohlídce hranic mezi znesvářenými zeměmi. „Od skupiny se odtrhl a přešel demilitarizovanou zónu do Severní Koreje,“ uvedla mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. 

Kingova matka byla po synově útěku v šoku. „Nedokážu si představit, že by Travis něco takového udělal. Můj syn se před několika dny ozval a řekl, že se vrátí na svou základnu ve Fort Bliss,“ řekla. 

Admirál John Aquilino, mající na starost velení amerických sil v Indopacifiku, dle svých slov nemá žádné informace o Kingových sympatiích vůči severokorejskému režimu. „King přeběhl demilitarizovanou zónu ve společné bezpečnostní zóně, byl vyzvednut Severokorejci a do této chvíle nemáme žádný kontakt,“ popisoval Aquilino bezprostředně po vojákovu útěku.

King se v Jižní Koreji dostal do problémů. Podle amerických představitelů čelil disciplinárnímu řízení pro napadení a strávil zhruba 50 dní ve vazebním zařízení. Dne 10. července byl voják propuštěn z vazby a minulé pondělí měl odletět do Spojených států. 

„Kinga na letiště doprovodili vojenští úředníci, ale eskorta ho nemohla doprovodit k východu a on nakonec nenastoupil do svého letu,“ popsal další z amerických vysoce postavených úředníků pro CNN. 

Americká stanice přinesla rovněž informace o Kingově chování. Během roku 2022 byl dvakrát obviněn z napadeni, za jeden z incidentů dostal pokutu. Loni v říjnu během návštěvy jednoho z klubů v jihokorejské metropoli Soulu udeřil oběť několikrát do obličeje poté, co mu odmítla nabídnout nápoj, o který požádal, píše CNN. 

„Po údajném napadení byl King zadržen policí a umístěn na zadní sedadlo hlídkového vozu, když údajně v rozčilení použil urážlivé výrazy proti Koreji, korejské armádě a korejské policii,“ uvádí dokument Západního okresního soudu v Soulu. 

Související

Více souvisejících

Travis King (U.S. voják, který utekl do KLDR) USA (Spojené státy americké) Severní Korea (KLDR) Americká armáda (U.S. ARMY) OSN Jižní Korea

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy