Rusové zaminovali jadernou elektrárnu. Experti vysvětlili pomalou ofenzivu

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) nalezli v Záporožské jaderné elektrárně nastražené miny. Experti z Institutu pro studium války (ISW) vyjmenovali tři důvody, proč postupuje ukrajinská protiofenziva pomaleji, než se původně čekalo. Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova by měla válka s Ruskem skončit začátkem příštího léta. Ukrajinci hlásí postup ve třech směrech. Úspěchy měli obránci zaznamenat na západě Doněcké oblasti, východě Záporožské oblasti a v okolí Bachmutu.

Ruské protipěchotní miny nalezli inspektoři MAAE mezi dvojicí bariér kolem areálu elektrárny, informuje agentura Reuters. „Přítomnost takových výbušnin v areálu je v rozporu s bezpečnostními standardy MAAE a pokyny pro jadernou bezpečnost a vytváří další psychologický tlak na zaměstnance elektrárny,“ uvedl šéf MAAE Rafael Grossi. V elektrárně, kterou drží od loňského roku ruské síly, nalezli inspektoři miny již při předchozích kontrolách. Grossi ale uklidnil, že případný výbuch min by neměl vliv na jadernou bezpečnost.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok na Kyjev. Protivzdušná obrana zafungovala, všechny drony byly sestřeleny

Ukrajinští obránci na rozdíl od nepřítele zefektivňují své bojové operace, aby šetřili vojáky a vybavení, konstatuje zpráva ISW a udává tak první důvod, proč protiofenziva Kyjeva nepostupuje rychleji. Dále analytici zdůrazňují, že Rusové měli čas na přeskupení a přípravu na ukrajinskou vojenskou operaci. Obránci tak musí čelit například minovým polím. Jako třetí důvod pomalé protiofenzivy udává ISW fakt, že ji Ukrajinci vedou bez adekvátní vzdušné podpory.

Ministr obrany Oleksij Reznikov věří, že Ukrajina vyhraje válku do léta příštího roku. V rozhovoru pro CNN uvedl, že summit NATO v roce 2024 považuje za příležitost pro vstup Ukrajiny do Aliance. „Kdo ví, možná to bude pro Ukrajinu velmi důležitý den. To je jen moje prognóza,“ dodal ministr. Na otázku, zda si myslí, že válka skončí do léta příštího roku, pohotově odpověděl: „Ano. Tuto válku vyhrajeme.“ Reznikov je přesvědčen, že po skončení války bude členství Ukrajiny v NATO v zájmu samotné Aliance.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z Marjinky? Ukrajinská verze Hirošimy. Obránci města popsali, co je drží nad vodou

Ozbrojené síly Ukrajiny v neděli postoupily zejména ve třech směrech. Územní zisky hlásí obránci v západní části Doněcké a východní části Záporožské oblasti a útočily také na ruské pozice v Bachmutu. Institut pro studium války (ISW) pomocí geolokačních záběrů ze soboty poukazuje na postup Ukrajiny v oblasti západně od Doněcké a východně od Záporožské oblasti – v Staromaiské oblasti (9 km jižně od Velyky Novoselské). Ruští „vojenští zpravodajci“ současně tvrdí, že Ozbrojené síly Ukrajiny postupují v oblasti Prijutnoje (14 km jihozápadně od Veliké Novoselky).

Ruští okupanti během soboty provedli 81 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali pět sebevražedných dronů a podnikli dalších 58 leteckých úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev zároveň potvrdil další civilní oběti. Byly zničeny některé obytné budovy a infrastruktura.

Nejtvrdší boje nadále zuří u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky, Marjinky a charkovského Kupjansku. Za posledních 24 hodin se v těchto regionech uskutečnilo více než 30 bojových střetů. Podle zpráv západních analytiků se zdá, že se Ukrajincům daří především u doněckého Bachmutu.

Ruští okupanti při dronovém útoku na Oděskou oblast zničili ukrajinské sklady s obilím. Sedm lidí bylo zraněno. S odvoláním na kyjevské úřady to uvedla agentura Reuters. Údery podle ní zasáhly infrastrukturu podél řeky Dunaj. Ta představuje alternativní exportní trasu pro obilí.

Zmíněná trasa je pro Kyjev obzvlášť důležitá po odstoupení Ruska od černomořských obilných dohod. Zasažené místo se nachází blízko hranice s Rumunskem a Moldavskem. Podle rumunského prezidenta Klause Iohannise ruské útoky ohrožují bezpečnost regionu Černého moře.

Tagy: