Severokorejský vůdce Kim Čong-un jednal s ruským ministrem obrany

foto Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vpravo) a ruský ministr obrany Sergej Šojgu během jednání v Pchjongjangu, 26. července 2023.

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve středu setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, který je na návštěvě Severní Koreje. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Cílem schůzky bylo prohloubit vztahy mezi oběma zeměmi, dodala agentura s tím, že spolu diskutovali "o vojenských otázkách i regionální a mezinárodní bezpečnosti". Jaké vojenské záležitosti řešili, už ale severokorejská agentura neupřesnila. Podle jihokorejských zdrojů se pak Šojgu zřejmě zúčastnil vojenské přehlídky v Pchjongjangu.

Šojgu severokorejskému vůdci předal dopis od ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedla KCNA. Kim na oplátku poděkoval Putinovi za vyslání vojenské delegace vedené ministrem obrany. Jak dodal, setkání prohloubilo "strategické a tradiční vztahy Severní Koreje a Ruska".

Kim Čong-un vzal rovněž Šojgua na výstavu zbraní, kde mu ukázal nejnovější severokorejské přírůstky a představil mu plány Pchjongjangu ohledně rozšíření vojenských možností země. Na fotografiích z výstavy bylo vidět, jak Kim při rozhovoru s ruským ministrem gestikuluje, zatímco se procházejí podél řady velkých balistických střel umístěných na odpalovacích vozech.

Podle jihokorejských představitelů se v Pchjongjangu dnes večer místního času (odpoledne SELČ) uskutečnila vojenská přehlídka. Té se podle předchozích informací zřejmě zúčastnil i ruský ministr obrany. Je to vůbec poprvé od nástupu Kim Čong-una k moci, co se ruský člen vlády zúčastnil severokorejské vojenské přehlídky, píše agentura Kjódó. Severokorejská vládní média zatím o přehlídce neinformovala. Do Severní Koreje dorazila i čínská delegace.

"Kim vyjádřil své názory na otázky společného zájmu v boji za ochranu svrchovanosti, rozvoje a zájmů obou zemí před povýšenými a svévolnými praktikami imperialistů," napsala o schůzce s Šojguem severokorejská agentura. "Opakovaně vyjádřil přesvědčení, že ruská armáda a lid dosáhnou velkých úspěchů v boji za vybudování mocné země," dodala.

KCNA válku na Ukrajině přímo nezmínila, severokorejský ministr obrany nicméně uvedl, že Pchjongjang plně podporuje ruský "boj za spravedlnost" a ochranu svrchovanosti.

Severní Korea Kreml ve válce, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině, již dříve podpořila. Moskvě dodává zbraně, včetně raket, uvedl Bílý dům. KLDR jakékoli zbrojní transakce s Ruskem popírá.

Výročí dosud platného příměří, které ukončilo boje v korejské válce z let 1950 až 1953, připadá na dnešek. Technicky jsou Severní a Jižní Korea ale stále ve válce, protože po příměří nenásledovalo uzavření mírové smlouvy. Součástí oslav má být vojenská přehlídka v severokorejském hlavní městě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je čtvrtek 30. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď