Nouzový stav na Rhodosu neznamená evakuaci nebo omezení příletů, říká ministr Lipavský

Nouzový stav vyhlášený kvůli požáru na ostrově Rhodos neznamená evakuaci či omezení příletů. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Jeho úřad neeviduje české občany v nouzi, například bez ubytování nebo s potřebou vrátit se do vlasti. Podle Lipavského je aktuálně na Rhodosu 5000 až 6000 Čechů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Lipavský

Jan Lipavský | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nouzový stav nově platí pro samosprávné jednotky Rhodos, Kallithea, Ialysos, Petaludes, Afantu a Archagelos ve východní části ostrova. Minulý týden, když požáry začaly, byl nouzový stav jen v části ostrova. Další oblasti samospráva přidala v neděli, uvedla agentura AMNA. O rozšíření stavu nouze dnes rozhodl šéf civilní ochrany Vasilis Papageorgiu.

Úřady vyhlásily stav nouze na celém Rhodosu. Na ostrově hoří už devět dní v řadě

Číst článek

Podle Lipavského k nouzovému stavu pravděpodobně řecká vláda přikročila kvůli mimořádným opatřením, jež jsou potřeba k překonání následků požáru. „Nicméně to neznamená nějakou evakuaci či omezení příletů na ostrov,“ poznamenal.

Na letišti na Rhodosu má Česko dva konzulární pracovníky, kteří asistují českým cestujícím například v případě, kdy potřebují náhradní doklad. Zatím se počítá s jejich působením na místě do konce července, v případě potřeby lze pobyt prodloužit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme