USA disponují technologií UFO, řekl bývalý zpravodajec v Kongresu. A našla se i těla

Vláda Spojených států drží v tajnosti dlouholetý program, který se zabývá shromažďováním a reprodukcí létajících objektů neznámého původu. Při slyšení v americkém Kongresu to ve středu řekl bývalý člen vládní pracovní skupiny David Grush ve věci „neidentifikovaných anomálních jevů“ (UAP), jak američtí činitelé nyní mluví o fenoménu běžně označovaném zkratkou UFO. Americké ministerstvo obrany jeho tvrzení odmítá.

Ve středu na půdě Kongresu bývalý příslušník tajných služeb David Grusch vypověděl pod přísahou, že americká armáda má a střeží havarované i nepoškozené létající objekty a těla mimozemského původu. 

„Jak už jsem veřejně prohlásil v rozhovoru pro Newsnation, tyhle nálezy učinili (na místě přistání UFO – pozn. red.) biologové,“ vypověděl Grusch v Kongresu.

Na přímý dotaz, zda byla těla vyproštěna z trosek létajících objektů lidská, odpověděl, že ne. „Byla jiného než lidského původu. Takový byl úsudek lidí s přímou znalostí programu, s nimiž jsem mluvil,“ dodal.

Bývalý voják David Grusch v minulosti působil jako rozvědčík a byl součástí pracovní skupiny pro studium UAP. Při napjatě očekávaném slyšení před jedním z výborů Sněmovny reprezentantů jej doprovodili někdejší příslušníci vzdušných sil amerického námořnictva David Fravor a Ryan Graves. Svědci prezentovali incidenty se záhadnými úkazy jako něco „rutinního“.

Grusch vypověděl, že byl během svých oficiálních aktivit informován o programu fungujícím po desetiletí, jehož cílem je zajišťovat havarované UAP a vyrábět jejich repliky. Sám prý k těmto operacím neměl přístup a žádné mimozemské stroje neviděl, tvrdí však, že jej 40 svědků ujistilo, že existují. Na otázku, zda USA mají informace o mimozemském životu, odpověděl, že vláda pravděpodobně pozoruje "nelidské" aktivity od 30. let minulého století.

Veřejně s těmito tvrzeními Grusch poprvé vystoupil před několika týdny, důkazy pro jeho výpovědi však nejsou k dispozici. Některé jeho výroky přitom vyvolávají skeptické reakce, jako když v televizním rozhovoru řekl, že zatajovaná UFO mohou pocházet z "dodatečných dimenzí". Také například řekl, že mnohé jevy pozorované americkou armádou jsou velké "jako fotbalové hřiště".

Pentagon vyjádření o tajném sběru mimozemských technologií popírá. Mluvčí ministerstva obrany uvedla, že vyšetřovatelé nenašli žádné informace, které by podporovaly tvrzení, že takový program v minulosti existoval či aktuálně existuje.

Tématu UAP nicméně americké instituce věnují čím dál větší pozornost. Kongres loni v této věci uspořádal první slyšení po více než 50 letech, při němž armádní představitelé uvedli, že evidují stovky incidentů se záhadnými létajícími objekty. Američtí činitelé o výzkumu těchto jevů hovoří jako o otázce národní bezpečnosti, vzhledem k obavám, že pozorované úkazy mohou být napojené na soupeře Washingtonu.

Téma neidentifikovaných leteckých jevů (UAP) získává stále větší pozornost ze strany amerických institucí. Kongres loni po více než 50 letech uspořádal první slyšení ohledně těchto záhadných létajících objektů, během kterého armádní představitelé potvrdili, že evidují stovky incidentů s UAP. Američtí činitelé se výzkumu těchto jevů věnují jako otázce národní bezpečnosti, kvůli obavám, že pozorované úkazy mohou být spojeny s potenciálními soupeři Spojených států.

Americký Senát aktuálně projednává opatření, které by vládu donutilo, aby po desetiletích mlčení zveřejnila záznamy týkající se pozorování UFO. Návrh požaduje, aby americký národní archiv sbíral informace a záznamy o UFO od všech "relevantních vládních úřadů", načež by se zveřejňovaly, pokud by kontrolní komise u konkrétních z nich jasně nezdůvodnila, proč mají zůstat utajeny.

Související

Více souvisejících

UFO USA (Spojené státy americké) David Grusch

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Aktualizováno před 23 minutami

Aktualizováno před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy