Rusové prchají z Krymu. Nevěří, že ho před Ukrajinci ubrání, tvrdí představitel Tatarů

Pro mnohé Rusy je léto bez dovolené na Krymu nemyslitelné

Rusové už nevěří tomu, že Krym před Ukrajinci ubrání. Společně s turisty prchají z poloostrova i někteří členové okupační správy. To v rozhovoru pro ukrajinský kanál prohlásil místopředseda medžlisu, tedy neoficiálního parlamentu krymských Tatarů, Achtem Čijgoz. Podle něj totiž okupanti i přes silná gesta nehodlají pro anektované území pokládat své životy.

Podivných incidentů na Krymu v poslední době přibývá a stále častěji se v plamenech ocitají strategická místa Rusů, včetně muničních skaldů. Ukrajinci se sice k odpovědnosti příliš nehlásí, někteří experti si ale myslí, že si Kyjev podobnými údery připravuje půdu pro osvobozující operaci okupovaného poloostrova. A podle jednoho z představitelů krymských Tatarů Achtema Čijgoze to má na Rusy zásadní vliv.

ČTĚTE TAKÉ: „Pomalí“ Ukrajinci tlačí USA ke zdi. Bidena čekají horké časy, nemá kam ustoupit, říká expert

„Rusové devět let věřili, že je Krym místo odpočinku a zábavy. Teď ale narazili. Utekli a Krym už jako přímořské letovisko nevnímají. Sezona tam skončila dřív, než vůbec začala,“ uvedl Čijgoz ve vysílání kanálu Freedom. Podle něj Krym neopouštějí jen turisté, ale i představitelé okupační správy a jejich rodiny. „Snaží se prodat to, co tam nakradli, a odjet,“ dodal Čijgoz.

Podle představitele krymských Tatarů Rusové i přes silná prohlášení nevěří tomu, že by poloostrov před Ukrajinci ubránili. „Kopou zákopy a snaží se budovat protivzdušnou obranu, aby ukázali, že je Krym chráněný a budou o něj bojovat do poslední kapky krve. Ve skutečnosti ale okupanti nikdy nerazili ideologii umírání, tedy bránění kořisti za každou cenu. Vzdávali se a vzdávají, můžete to vidět ve zprávách. Všechny pokusy ukázat, že na Krymu budou silně vzdorovat, jsou bez šance. A nikdo z nich tomu navíc nevěří,“ uzavřel Čijgoz.

Krym se v posledních dnech stal dějištěm hned několika incidentů. Kerčský most minulé pondělí už podruhé od začátku ruské invaze na Ukrajinu před 17 měsíci poškodily exploze. Moskva pondělní incident označila za útok ze strany Ukrajiny, Kyjev se k tomu oficiálně nevyjádřil, k prvnímu útoku se však ve středu přihlásila ukrajinská tajná služba SBU.

Na anektovaném poloostrově rovněž často útočí drony, podle Rusů ukrajinské. Například v pondělí byl zasažen muniční sklad v Džankojském okrese. Jen o několik dní dříve byla kvůli útoku dronu evakuována oblast v okolí muničního skladu v centrální části Krymu.

Tagy:
Ukrajina Krym Rusko úprk Petro Porošenko ruská invaze na Ukrajinu Tataři Achtem Čijgoz krymští Tataři