Hepatitidou se ročně nakazí stovky lidí, po covidu-19 stoupá zájem o očkování

foto Očkování, vakcína - ilustrační foto.

Praha - Hepatitidou se ročně nakazí stovky lidí v Česku. Proti tomuto infekčnímu onemocnění chrání očkování. Zájem o něj po výrazném propadu v době covidové pandemie nyní opět roste. Vyplývá to z údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). VZP údaje zveřejnila v tiskové zprávě u příležitosti Světového dne hepatitidy, který připadá na 28. července.

VZP je největší zdravotní pojišťovna, jejími klienty je zhruba 60 procent populace. Loni se s některým z typů hepatitidy léčilo 11.280 klientů VZP, podobně jako v předcházejících letech. Hepatitida má několik typů, označují se písmeny A, B, C, D, E. Nejvíce klientů VZP, a to 9130, má chronickou hepatitidu, do které může přejít typ B a C. Chronická hepatitida je taková infekce, která trvá déle než půl roku. Může vyvolat cirhózu nebo nádor jater. Pacient ale může být zcela bez příznaků a nemoc může být zjištěna zcela náhodně anebo až když má člověk zdravotní komplikace.

Náklady na léčbu pojištěnců VZP, kteří se léčí s některým typem žloutenky, loni překročily 900 milionů korun.

Lidé se mohou nechat očkovat proti hepatitidě A a B. Očkování není povinné. Zájemci si jej musí zaplatit, pojišťovny jim ale pak na vakcinaci přispívají. VZP v době covidové pandemie v letech 2020 a 2021 zaznamenala výrazný pokles zájmu o příspěvek na očkování proti této infekci. Loni si o příspěvek zažádalo 13.094 pojištěnců, o pětinu více než v roce 2021. Zájem podle pojišťovny roste i letos. Za prvních šest měsíců si o příspěvek požádalo 9216 lidí. V předcovidovém roce 2019 VZP evidovala 31.083 žádostí.

Nejrozšířenější typy hepatitidy jsou A, B a C, nejnebezpečnější B a C. Hepatitida A se přenáší velmi snadno, především konzumací špatně umytých potravin, nebo pokud si člověk špatně umyje ruce. Typ B se nejčastěji přenáší krví. Hepatitida C je pouze krví přenosné onemocnění, nejčastěji se jí nakazí nitrožilní uživatelé drog. Hepatitidou E lidé v Česku nejčastěji onemocní po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa nebo zvěřiny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď