Juventus si kvůli podvodům nezahraje v pohárové Evropě. V Konferenční lize ho nahradí Fiorentina

Juventus Turín byl vyřazen z nadcházejícího ročníku Konferenční ligy. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) italský klub potrestala za aféru s falšováním účetnictví. Juventus navíc dostal za porušení finančního fair play pokutu deset milionů eur, což je v přepočtu 240 milionů korun. Stejnou částku bude muset turínský celek zaplatit v případě, pokud do konce finančního roku 2025 opět poruší regule.

Nyon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dušan Vlahović si v dresu Juventusu Turín Konferenční ligu nezahraje

Dušan Vlahović si v dresu Juventusu Turín Konferenční ligu nezahraje | Zdroj: Profimedia

Juventus Turín se vzdal práva na odvolání, ale současně si stojí za tím, že je nevinný. Podobný postup zvolil při dohodě s italským svazem, po které zaplatil pokutu 718 tisíc eur a vyhnul se odečtu bodů v nadcházející sezoně Serie A.

Juventus přijal podle médií trest od UEFA, italský klub si v nadcházející sezoně nezahraje v Evropě

Číst článek

„Stejně jako tehdy jsme se rozhodli ukončit období nejistoty, aby všichni akcionáři klubu měli jasno o tom, jaká to vypadá s účastí klubu v pohárových soutěžích. V případě odvolání, navíc pravděpodobně opakovaného k dalším instancím, bychom neměli tušení, kdy a s jakým výsledkem o něm bude rozhodnuto. Pouze by to přineslo nejistotu s ohledem na naší případnou účast v Lize mistrů v sezoně 2024/2025,“ uvedl předseda Juventusu Gianluca Ferrero.

Aféra s hospodařením Juventusu se táhne už několik měsíců. „Stará dáma“ kvůli ní v uplynulém ročníku italské ligy byla potrestána odečtem deseti bodů a přišla tak o umístění na příčkách zajišťující start v prestižní Lize mistrů.

Náhradník Fiorentina

Juventus nakonec v Serii A obsadil až sedmé místo a měl startovat v předkole Konferenční ligy. Po trestu od UEFA však bude zcela bez pohárů a místo něj se v play-off třetí evropské pohárové soutěže představí Fiorentina.

Juventus podle vyšetřovatelů několik let uměle nafukoval tržní hodnotu svých hráčů a zapisoval do účetnictví nadměrně vysoké přestupové částky. Během covidových sezon navíc oficiálně pozastavil hráčům mzdy, přesto je však vyplácel dál, aniž by je zpětně vyúčtoval.

Kvůli aféře loni v listopadu odstoupilo kompletní vedení klubu včetně viceprezidenta Pavla Nedvěda. Bývalý kapitán české reprezentace byl původně i mezi potrestanými, ale po odvolání byl i s částí dalších funkcionářů zproštěn viny.

UEFA v pátek také potrestala Chelsea za nesrovnalosti v hospodaření v letech 2012 až 2019, kdy klub vlastnil ruský oligarcha Roman Abramovič. Londýnský klub dostal pokutu deset milionů eur.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme