sledujeme živě

Zasáhli jsme „bránu na Krym“, hlásí Ukrajinci. Podle Rusů použili obávané střely

Souhrn událostí

  • Ukrajinské síly podnikly úder na Čonharský most na Krym.
  • Při útoku měli podle Rusů použít obávané střely Storm Shadow.
  • Boje o Bachmut pokračují, Ukrajinci hlásí zisky území na jižním křídle.
  • Ukrajinci zaútočili na ruskou metropoli, tvrdí moskevský starosta.

Ukrajinské obranné síly v sobotu podnikly úspěšný úder na Čonharský most, kterému se přezdívá „brána na Krym“. Podle Ruskem dosazeného gubernátora použili obávané střely Storm Shadow. Nejtvrdší střety se nadále vedou v okolí Bachmutu, Obránci hlásí postup na jižním křídle. V oblasti města Avdijivky prý nedávají „nepříteli žádnou šanci“. Moskevský starosta Sergej Sobjanin uvedl, že v neděli brzy ráno na ruskou metropoli zaútočily ukrajinské bezpilotní prostředky.

„Ukrajinské obranné síly 29. července 2023 brzy ráno úspěšně udeřily na Čonharský most," uvádí se ve zprávě, kterou podle agentury Ukrinform na Facebooku sdílelo oddělení strategické komunikace úřadu vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny. Zasaženému mostu se přezdívá „brána na Krym“.

Ruskem dosazený gubernátor v okupovaném Chersonu Vladimir Saldo uvedl, že v sobotu 29. července byla železnice mezi dočasně okupovaným Krymem a dobytou částí Chersonské oblasti napadena raketami dlouhého doletu Storm Shadow. Podle něj ruská protivzdušná obrana údajně zachytila všech 12 raket.

ČTĚTE TAKÉ: Poláci bijí na poplach. Žoldáci z Vagnerovy skupiny v Bělorusku míří k hranicím

Ukrajinské obranné síly postoupily na jižním křídle u Bachmutu v Doněcké oblasti. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová to uvedla v příspěvku na Telegramu, informuje Ukrinform. „Pokračovali v postupu na jižním křídle v okolí Bachmutu. Jsou zde určité zisky. Pokud jde o severní křídlo, boje pokračují beze změny pozic,“ sdělila.

Boje pokračují i v oblasti Avdijivky. „Nepřítel se neúspěšně snaží postupovat. Ale naši obránci mu nedávají jedinou šanci,“ dodala náměstkyně.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin uvedl, že v neděli brzy ráno na ruskou metropoli zaútočily ukrajinské bezpilotní prostředky. Útok nemá oběti, píše AFP s odkazem na prohlášení Sobjanina. Podle ruského ministerstva obrany se podařilo zneškodnit tři bezpilotní prostředky. Na moskevském letišti Vnukovo byl krátce zastaven provoz. Kyjev tvrzení o útoku nekomentoval.

Není to poprvé, co podle ruských úřadů Moskvu zasáhly útoky bezpilotních prostředků. Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev útoky na ruskou metropoli, která se nachází zhruba 500 kilometrů od ukrajinských hranic, oficiálně nekomentuje.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva úraz Ukrajina Bělorusko on-line Rusko Kyjev generální štáb Dněpropetrovsk Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Taganrog Dněpropetrovská oblast Oleksandr Kovalenko