‚Ruští uchvatitelé neuspěli.‘ Ukrajina útočí na jihu, Rusko na severu, hlásí Kyjev

Ukrajinské jednotky pokračují v útocích ve směru na města Melitopol a Berďansk, která na jihovýchodě Ukrajiny okupují Rusové; severněji Ukrajinci čelili protiútokům ruským sil. „Na východě Ukrajiny se odehrálo více než dvacet bojových střetů. Ruští uchvatitelé neuspěli,“ informoval v pondělí ráno ukrajinský generální štáb v pravidelném hlášení o situaci na bojišti.

Kyjev (Aktualizováno: 7:19 31. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saltivka – paneláková čtvrť na severu Charkova

Saltivka – paneláková čtvrť na severu Charkova | Foto: Jana Karasová | Zdroj: Český rozhlas

U města Marjinka v Doněcké oblasti ukrajinští vojáci dál odrážejí ruské útoky a „pevně drží obranu“ také u u Kupjanska v Charkovské oblasti, uvedlo ukrajinské velení.

Generální štáb o víkendu odhadl, že celkové ruské ztráty od vypuknutí války proti Ukrajině už přesáhly 245 000 vojáků, napsala tisková agentura Unian.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Noční útoky na Charkov

Druhé největší město Ukrajiny, Charkov na východě země, se stal v noci na pondělí terčem ruských raket. Na místě zásahu vznikl požár, zasahovali hasiči. Útok si vyžádal jednoho raněného, uvedl v pondělí na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na mluvčího prokuratury.

Podle starosty Ihora Terechova město zasáhly dvě rakety, které poškodily budovy, které nejsou obytné.

„Rusové o půlnoci (23.00 SELČ) odpálili z Belgorodské oblasti na náš region rakety typu S-300,“ uvedl mluvčí prokuratury v Charkovské oblasti Dmytro Čubenko.

V Charkově byly podle něj zasaženy sklady jednoho podniku, přičemž byl zraněn muž, který se nacházel nedaleko od výbuchu. Vypukl také požár, plameny zachvátily 200 metrů čtverečních.

Pokud uspěje ukrajinská protiofenziva, musíme použít jadernou zbraň, prohlásil Medveděv

Číst článek

Další raketa zasáhla soukromý dům v obci Velykyj Burluk, ležící asi 110 kilometrů na sever od Charkova. Nikdo zde nebyl zabit, ani zraněn, dodal mluvčí.

Rakety S-300 byly původně určené k protivzdušné obraně, ale ruské jednotky je používají i k ostřelování pozemních cílů, i když při tomto použití podle expertů nevynikají přesností.

Letecký poplach, který byl původně vyhlášen na východě země, byl později rozšířen na celou zemi, než byl odvolán.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme