Tažení na Moskvu? Špička ledovce. V Rusku může přijít další vzpoura, upozorňuje Kyjev

Tažení Vagnerovy skupiny na Moskvu, vedené Jevgenijem Prigožinem, je pouhou špičkou ledovce, uvádí ukrajinská rozvědka. Napětí mezi ruskými elitami stoupá a může prý dojít k další vzpouře. Rusko v noci na středu podniklo masivní dronový útok na Kyjev, zranění zatím nejsou hlášena. Při ostřelování Chersonu zasáhly v úterý ruské jednotky zdravotnické zařízení. Podle ukrajinských úřadů zahynul lékař, sestra byla zraněna. Při útoku dronů na Moskvu byla znovu zasažena výšková budova.

Mezi ruskými elitami, včetně těch okolo prezidenta Vladimira Putina, je mnoho konfliktů, uvedl Andrij Jusov z ukrajinské zpravodajské služby. „Samozřejmě budou růst. Co jsme viděli u Prigožina, je jen špička ledovce. Uvnitř zároveň probíhá mnoho zajímavých procesů,“ vysvětlil zástupce rozvědky. Ta prý tuší, kdo by mohl být strůjcem další možné rebelie, jeho jméno však odmítl prozradit. „V umírajícím impériu je mnoho lidí, kteří si chtějí zajistit budoucnost v postputinovském Rusku nebo v tom, co z něj zbude,“ doplnil. Informovala o tom agentura Ukrinform.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci na severu kladou miny a ničí vlastní dálnice. Bojí se vpádu vagnerovců z Běloruska

Kyjev se v noci na středu znovu stal terčem ruského útoku. Na město spadly trosky několika dronů, které poškodily dvojici nebytových prostor a dětské hřiště. Zranění nejsou hlášena, uvedla agentura Ukrinform. Trosky poškodily nebytové budovy, dopadly také na dětské hřiště.

Ruské jednotky při úterním ostřelování centra Chersonu na jihu Ukrajiny zasáhly zdravotnické zařízení. Zahynul lékař, zdravotní sestra utrpěla zranění, napsal web Ukrajinska pravda s odvoláním na městské úřady a prokuraturu.

„Zásah utrpělo zdravotnické zařízení. Zahynul mladý lékař, který zde pracoval jen pár dní. Zraněna byla zdravotní sestra, o její život teď lékaři bojují,“ sdělil velitel vojenské správy města Roman Mročko. Lékař podle oblastní prokuratury podlehl množství poranění způsobených střepinami. Prokurátoři uvedli, že incident dokumentují jako válečný zločin spáchaný armádou agresora.

Při novém dronovém útoku na Moskvu byla zasažena stejná výšková budova, která utrpěla zásah již v noci na neděli, oznámil v úterý starosta ruské metropole Sergej Sobjanin. Podle agentury TASS bylo krátce uzavřeno moskevské letiště Vnukovo. Kreml podle TASS připustil, že hrozba útoků dronů na hlavní město existuje a „je zjevná“. Moskva si zvyká na opravdovou válku, zareagoval poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak a naznačil, že Rusku by podle něj mohly hrozit další dronové útoky.

Ukrajina se od začátku ruské invaze musela připravovat na nejednu eventualitu. Jednou z nich je i možný atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého někteří ruští představitelé označují za nepřítele číslo jedna, napsal server Politico. Ačkoliv nebezpečí už není tak bezprostřední jako v prvních týdnech invaze, Ukrajina ani západní spojenci si nemohou dovolit tento nejčernější scénář ignorovat. Plán pro tento případ, který nechtějí ukrajinští představitelé veřejně příliš rozebírat, zahrnuje šéfa parlamentu, ale i nejspíš i některé známé tváře Zelenského administrativy, uvádí Politico.

Tagy: