Kupka: Vláda v létě projedná PPP projekty na výstavbu dopravní infrastruktury

foto Ministr dopravy Martin Kupka vystoupil na tiskové konferenci před odletem do Štrasburku, kde bude jednat s resortními protějšky o změně normy Euro 7, 13. března 2023, Praha.

Praha - Vláda bude v létě jednat o takzvaných PPP projektech na výstavbu dopravní infrastruktury. Novinářům to dnes po jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Hradě řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jde o spolupráci soukromého a veřejného sektoru. S Pavlem hovořil právě o investicích do dopravní infrastruktury a o výstavbě vysokorychlostních železničních tratí.

Kupka nedávno novinářům řekl, že stát bude na investice do rozvoje dopravní infrastruktury, na opravy a údržbu potřebovat v letech 2024 až 2050 celkem 5,1 bilionu korun. Z toho v příštích deseti letech půjde o 2,8 bilionu v cenách roku 2022. V průměru bude potřeba zajistit pro rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury 182 miliard korun ročně.

S Pavlem řešili klíčové priority resortu, například dostavbu Pražského okruhu či dokončení dálnice D35. Vysokorychlostní tratě pak podle ministra povedou k rozvoji ekologické dopravy a uvolnění kapacity stávajících železničních koridorů. "Bez vybudování železnice v nové stopě nebude možné přesouvat víc nákladu na železnici, protože současné koridory víc prostoru nemají," uvedl Kupka.

Podle ministra bude nutné zajistit větší vějíř finančních nástrojů. Letos stát využívá úvěr od Evropské investiční banky, připravují se další PPP projekty. "Pokud začneme s přípravou PPP projektů, samotné stavby začnou v příštím, nebo dokonce přespříštím vládním období," uvedl dále Kupka. Na stole podle něj jsou klíčové stavební projekty a ČR musí řešit, jak je financovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď