,Válečný zločin zrůd.‘ Rusové zasáhli transfuzní stanici v Charkovské oblasti, dva lidé zemřeli

Útok začal v sobotu večer a pokračoval až do nedělních ranních hodin, uvedlo v neděli ráno ukrajinské letectvo v prohlášení | Zdroj: Reuters

Rusko v noci ze soboty na neděli zasáhlo transfuzní stanici v Charkovské oblasti. Při útoku zemřeli dva lidé, další byli zraněni. Prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za válečný zločin, odsoudil ho také český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Několikanásobné ostřelování má být odvetou za úspěšné údery proti ruským námořním plavidlům, píše server The Guardian.

Charkov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská protivzdušná obrana měla v noci sestřelit 30 ze 40 řízených střel, uvádí server. Při ostřelování Charkovské oblasti Rusové přesto zničili transfuzní centrum. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj napsal, že centrum bylo zasaženo naváděnou bombou. Čin označil za „válečný zločin zrůd“.

Na místě v návaznosti na ostřelování vypukl rozsáhlý požár, uvedl na telegramu regionální guvernér Oleg Syněhubov. 

K útoku se vyjádřil i český ministr zahraničí Jan Lipavský, označil ho za „nelidské chování“.

„Útok na transfuzní stanici v charkovské oblasti je jedním z mnoha důkazů ruského nelidského chování. Všichni, kdo jsou zodpovědní za tento teroristický čin, musí být potrestáni a Česko pro to udělá vše, co bude moci,“ napsal Lipavský na twitter.

Rozsáhlé ostřelování několika míst na Ukrajině začalo v sobotu večer a pokračovalo až do nedělních ranních hodin, uvedlo v neděli ráno ukrajinské letectvo v prohlášení.

Ukrajinské protivzdušné obraně se podařilo sestřelit 30 raket a 27 dronů, píše letectvo. 

Julie Šafová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme