Často zanedbáváme drobné nečistoty ve spárách mezi obklady, a ty se časem čistí stále obtížněji. Taková nedbalost může vést až ke vzniku nebezpečných a nehezkých plísní nebo přímo k poškození spárovací hmoty. Na seznamu problematických míst, která se mohou snadno znečistit, jsou na prvním místě spáry mezi dlaždicemi na stěně v koupelně, kuchyni a také na podlaze. Zvláště náchylné ke znečištění jsou ty oblasti, kde je vlhko, nebo ta místa, kam dopadá voda při sprchování, mytí rukou nebo např. mytí potravin v kuchyni.

Silikonové a epoxidové spáry vs. znečištění

Na spárách často zůstávají zbytky špíny, mastnoty a někdy i plísně. Jak se jich zbavit? Existují domácí a účinné způsoby, jak to udělat. V domácnostech se obvykle používá několik druhů spárovacích hmot. Mohou být cementové (jejich čištěním jsme se zabývali v samostatném článku), epoxidové nebo polymerové (silikonové). V porovnání náchylnosti ke znečištění vedou cementové a silikonové spárovací hmoty, ty epoxidové jsou vůči znečištění nejodolnější. V závislosti na typu spárovací hmoty se podle toho volí čisticí prostředek.

Znečištěná dlažba vyčištěná za 15 sekund:

Zdroj: Youtube

Špína mezi dlaždicemi

Silikonové spárovací hmoty se mohou časem také zašpinit. Bohužel jsou také náchylné k tvorbě plísní. Kromě toho se na silikonu může začít objevovat nehezký žlutý nános. Problémy se špínou se nejčastěji projevují u spár na stěnách koupelny, přičemž obzvláště citlivá je oblast kolem vany a sprchové vaničky. Ale bez problémů není v této oblasti ani kuchyně, zejména u dlaždic za sporákem či dřezem, výjimkou nebývá ani dlažba na podlaze.

Ocet proti špíně

K odstranění nečistot ze spár mezi kachlíky můžete použít například ocet. Pokud je silikon použit jako spoj mezi vanou a stěnou, položte na vanu u stěny vatu nebo toaletní papír důkladně namočený do octa. Vata nebo papír udrží ocet na spáře delší dobu a zvýší jeho účinek. Na spáry na stěně použijte místo vaty pouze toaletní papír. Ten, pokud ho přilepíte na stěnu lepicí páskou pro malíře, také udrží ocet na spáře po delší dobu. Účinek octa trvá nějakou dobu, proto je nejlepší počkat několik hodin a toaletní papír odstranit.

Čistič toalet vyčistí i spáry

Na špínu mezi dlaždicemi můžete použít jakýkoliv čistič toalet s bělicím a dezinfekčním účinkem. V případě silného znečištění zde opět platí, když čisticí prostředek necháte na spáře působit několik hodin. Můžete proto stejně jako v případě použití octa namočit vatu nebo toaletní papír do tekutiny a použít je k pokrytí spáry vyplněné silikonem.

Jak čistit epoxidové spáry?

Epoxidové spárovací hmoty neboli pryskyřičné spárovací hmoty jsou odolné vůči vlhkosti. Neabsorbují vodu, netmavnou, a proto se nemusíte bát, že by se ve spáře začaly tvořit plísně. Proto u tohoto typu spárovací hmoty vzniká jen málo problémů s údržbou. Při čištění těchto spárovacích hmot lze s úspěchem použít běžné čisticí prostředky.

Zdroj: thespruce.com, cleanipedia.com