Na festivalu v Torontu promítnou filmy Hranice Hollandové a Electra Kaščejevové

foto Mezinárodní filmový festival v Torontu.

Praha - Festival v kanadském Torontu oznámil zařazení nového filmu Agnieszky Hollandové Hranice do svého programu. Druhým českým filmem na největším mezinárodním filmovém festivalu v Severní Americe je Electra režisérky Darji Kaščejevové. Krátký animovaný film bude uveden v sekci Short Films, festival jeho výběr oznámil již minulý týden. Oba filmy podpořil Státní fond kinematografie. Letošní ročník festivalu se uskuteční od 7. do 17. září. ČTK o tom za Státní fond kinematografie informoval Jiří Vaněk.

Koproducentem snímku Hranice, který je také v hlavním programu nesoutěžního 61. ročníku Newyorského filmového festivalu, je česká společnost Marlene Film Production. Státní fond kinematografie ho podpořil čtyřmi miliony korun. Termín české premiéry je stanoven na 19. října.

V dramatickém příběhu se psycholožka Julia po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Ve stejnou dobu jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem.

Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a osudem mladého pohraničníka Jana.

Druhým českým filmem v Torontu je Electra další oceňované režisérky Kaščejevové. Inspiraci čerpala ve známé postavě řecké mytologie a příběh převedla do současnosti. Film kombinuje animované techniky natáčení s hranými scénami, na filmovém plátně se objeví herečky Zuzana Částková, Marie Verner, Zuzana Stivínová nebo herec Robert Jašków. Světovou premiéru měla Electra v květnu ve francouzském Cannes a dostala se také do hlavní soutěže v Annecy.

TIFF Toronto je sice nesoutěžní festival, jeho divácká cena People's Choice Award bývá nicméně označována za předzvěst Oscarů, jelikož většina jejích držitelů získala alespoň nominaci na zlatou sošku. V minulosti cenu vyhrály například filmy Králíček Jojo (2019), Zelená kniha (2018) nebo Králova řeč (2010).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď