Na Slovensku byl zadržen bývalý policejní prezident Gašpar. Fico ho má na kandidátce

Na Slovensku byl zadržen bývalý policejní prezident Tibor Gašpar v souvislosti s podezřením z korupční trestné činnosti. Gašpar je na devátém místě kandidátní listiny Směru-SD Roberta Fica do parlamentních voleb.

"V časných ranních hodinách v Nitranském kraji zasahovala Národní kriminální agentura. Během akce s krycím názvem Ezechiel 7 byly zadrženy dvě obviněné osoby RS a TG, a to v souvislosti s podezřením z korupční trestné činnosti," uvedla policie na facebooku.

Vzhledem k probíhajícím zajišťovacím úkonům, včetně výkonu domovní prohlídky na základě příkazu soudce pro přípravná řízení, není podle policie možné aktuálně poskytnout žádné bližší informace.

"Ve věci, ve které vykonává dozor prokurátor Úřadu speciální prokuratury, provádí v současnosti úkony policie, proto se k ní nebudeme vyjadřovat," uvedla pro TASR mluvčí Generální prokuratury Jana Tökölyová.

Obviněný měl být kromě Gašpara i podnikatel Norbert Bödör, který ale zadržen nebyl, protože je momentálně na dovolené. Vypovídat by mohl začátkem příštího týdne. Zadržení svého otce syn Pavel Gašpar okomentoval jako "předvolební cirkus", uvedl server Aktuality s tím, že o korupci dvojice policistů měl vypovídat někdejší policista Bernard Slobodník.

Fico označil zadržení Gašpara za projev zoufalství. "Pro takový útok proti nejsilnější opoziční politické straně šest týdnů před volbami neexistuje žádný jiný důvod, jen poškození Směru-SD a pomsta Tiboru G. za jeho usilovné odkrývání špinavostí NAKA a ÚSP," napsal Fico na sociální síti s tím, že jde o "hrubý nedemokratický zásah" do průběhu voleb. 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podle deníku Sme o zadržení policejního exprezidenta nevěděla. Reagovala tak na tvrzení Roberta Fica, který řekl, že prezidentka o policejní akci věděla a dala k ní souhlas. 

Čaputová uvedla, že chápe, že je pro něj nepředstavitelné, že by policie mohla fungovat bez politického řízení či zasahování do jednotlivých případů. "V každé demokracii je stíhání představitelů politické opozice citlivá věc, která může vyvolávat různé reakce, o to víc je třeba, aby tyto kroky policie vysvětlila veřejnosti v mezích, které její zákon umožňuje," dodala. 

Související

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.
Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

Více souvisejících

Slovensko Robert Fico Tibor Gašpar (policejní šéf SR)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

Povolit Ukrajině útoky na Rusko? V NATO se řeší rozvolnění zásadního omezení

Spojenci by měli přehodnotit omezení, která uvalili na Ukrajinu ohledně používání darovaných zbraní, uvedl v rozhovoru pro týdeník The Economist generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. USA už zrušení zmíněného omezení zvažují, Kremlu se ale takový postoj nelíbí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy