Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sparta zničila Jablonec už do půle, Zlín má první bod, Baník spasily branky v nastavení

Čtyřikrát za sebou fotbalisté Sparty v Jablonci nevyhráli, ale ve 4. ligovém kole si to vynahradili a soupeře zničili pěti góly už do poločasu. Jablonec po přestávce už jen mírnil debakl trefou Drchala. Prvního bodu v sezoně se dočkal Zlín. "Ševci" remizovali na domácí půdě s Libercem 1:1 a přinejmenším do neděle se odpoutali ode dna tabulky. Dlouho to vypadlo, že remízou skončí i duel Ostravy s Hradcem Králové, jenže v nastaveném čase druhé půle se trefili hned dva baníkovci a vystřelili tak svému celku vítězství 2:0.

Jan Hanuš v jablonecké brance inkasuje
zdroj: ČTK autor: Vít Černý

Popáté už Jablonec Spartu netrápil

Bez ztráty je zatím fotbalová Sparta v novém ročníku ligy. V Jablonci si moc problémů nepřipustila a už do poločasu nastřílela nepříjemnému soupeři pět branek a po přestávce už jen jistila výhru, v čemž jí nezabránila ani trefa Drchala z dálky k tyči, která zmírnila jabloneckou porážku. Severočeši tak mají v tabulce stále jen dva body.

Za Pražany se dvakrát trefil Martin Vitík, po něm se prosadili Martin Minčev, Kaan Kairinen a Tomáš Wiesner. Po hodině hry snížil bývalý sparťan Václav Drchal. Pro Jablonec je to nejvyšší porážka na jejich stadionu v historii samostatné ligy.

Dánský trenér Pražanů Brian Priske oproti duelu v Kodani udělal hned osm změn v sestavě, pouze na lavičce zůstali například kapitán Krejčí nebo trio ofenzivních hráčů Birmančevič, Haraslín, Kuchta. Ligový debut v základní jedenáctce Sparty si odbyli stoper Gomez, záložník Ryneš a útočník Sejk, který v minulé sezoně hostoval v Jablonci.

Jablonecký kouč Radoslav Látal přiznal, že se mu zápas těžko hodnotí. "Byl to poločas hrůzy. Určitě to ovlivnily první dvě branky, které jsme dostali ze standardních situací. Ve druhém poločase jsme to chtěli alespoň důstojně odehrát a bylo to podstatně lepší. I když Sparta slevila, couvala a nechodila tolik do presinku."

Trenér vítězného celku Brian Priske byl samozřejmě velice spokojený. "Mám velkou radost z výsledku a předvedené hry. Když uděláte tolik změn, počítáte s možností, že to možná bude v utkání trochu drhnout. Základní sestavu ale musím hodně pochválit. Kluci odehráli úžasné utkání, hráli jednoduše a drželi se herního plánu. Víme, že jsou velmi kvalitní, a dnes to ukázali."

FK Jablonec – Sparta Praha 1:5 (0:5)

Branky: 60. Drchal - 12. a 26. Vitík, 35. Minčev, 39. Kairinen, 45.+1 Wiesner. Rozhodčí: Batík - Hájek, Paták - Radina (video). ŽK: Martinec, Alégué, Černák - Sejk, Sadílek. Diváci: 5684.

Jablonec: Hanuš - Tekijaški, Martinec, Hurtado - Nykrín (46. Čanturišvili), Považanec (46. Hübschman), Houska (81. Jovovič), Kratochvíl, Pleštil (69. Černák) - Drchal, Chramosta (46. Alégué). Trenér: Látal.

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen (61. Vydra), Gomez - Wiesner, Laci, Kairinen (46. Pavelka), Ryneš - Pešek (68. Karabec), Minčev (68. Olatunji) - Sejk (80. Sadílek). Trenér: Priske.

Zlín už není na nule

Liberec sice šel na zlínské Letné poměrně rychle do vedení, když se už v 15. minutě prosadil Christian Frýdek, jenže Zlín dokázal ještě do poločasu srovnat. Po rohovém kopu se prosadil Jakub Janetzký. Ve druhé půli už branka nepadla a "ševci" se tak se Slovanem podělili o body.

Do zápasu vstoupili aktivněji hosté. Doumbia našel v 15. minutě volného Frýdka, jehož skákavá střela zaplula do branky. 

Zlín po inkasovaném gólu ale zvýšil aktivitu. Ve 33. minutě trefil Čelůstka z 25 metrů břevno a vyrovnání přišlo o dvě minuty později. Fantiš lehce nadzvedl centr po rohovém kopu a Janetzký poslal míč do sítě. 

Zlínský Jakub Janetzký
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

V závěru utkání se více tlačili za třemi body domácí. V nastavení dopravil míč do branky Kovinič, ale radost Zlínu sebral videorozhodčí, který odhalil ofsajd, a gól tak neplatil. Zlín doma v lize s Libercem bodoval popáté za sebou.

"Máme za sebou Spartu a Slavii, herně jsme z těchto tří duelů včetně dnešního ani jednou nezklamali, možná i překvapili. Takže nás mrzí, že jsme dnes nevyhráli," řekl zlínský trenér Pavel Vrba, jehož svěřenci v předchozích dvou kolech vždy o gól prohráli se Spartou a Slavií.

"Já jsem tady se Slovanem potřetí a dnes si vezu domů první bod. S pokorou ho brát musíme. Byl to zajímavý zápas pro diváky, s otevřeným koncem na obou stranách," prohlásil liberecký kouč Luboš Kozel.

FC Zlín – Slovan Liberec 1:1 (1:1)

Branky: 35. Janetzký - 15. Frýdek. Rozhodčí: Rouček - Matoušek, Leška - Zelinka (video). ŽK: Tkáč - Purzitidis, Rabušic, Kozel (trenér). Diváci: 2738.

Zlín: Dostál - Cedidla, Didiba, Simerský, Čelůstka - Kolář (64. Kovinič) - Slončík (61. Vukadinovič), Janetzký, Tkáč (75. Bužek), Dramé - Fantiš. Trenér: Vrba.

Liberec: Vliegen - Prebsl (84. Horský), Chaluš, Purzitidis - Mikula (76. Fukala), Červ (59. Varfolomejev), Doumbia, Ghali (84. Preisler) - Frýdek - Kulenovič, Tupta (59. Rabušic). Trenér: Kozel.

Baník urval výhru v nastavení

Baník do tohoto utkání čekal na branku vstřelenou ze hry a zdálo se, že prosadit se Ostravští nedokáží ani tentokrát. Jenže v 92. minutě se do míče opřel David Buchta, prolomil ostravské střelecké trápení a nasměroval Baník za výhrou. Vítěznou pojistku pak přidal v 96. minutě Abdullahi Tanko.  

Proti kompaktně bránícímu soupeři byl ostravský tlak dlouho neúčinný a jalový. Baník sice kontroloval balon, ale kroužení v postupném útoku kolem hostujícího vápna nevedlo k větším šancím. Ty přišly až koncem poločasu. Největší měl v nastavení první půle Kubala. Po průniku Ewertona pálil z voleje přibližně z osmi metrů, ale narazil na připraveného Bajzu.

Ostrava i ve druhém poločase pokračovala v tlaku, jeho intenzita však slábla. Slezané se dočkali až v druhé minutě nastavení. Střídající Buchta utekl protihráči a brejk z pravé strany zakončil přesně do horního rohu ke vzdálenější tyči.

Hosté vsadili vše na útok a domácí na konci páté minuty nastavení po dalším brejku definitivně rozhodli. Na Šínův centr z pravé strany si naskočil Ngerijec Tanko a hlavou si připsal první gól v dresu Baníku.

"Věřil jsem do poslední minuty, pořád věřím. Když zahazujete šance, napadají vás různé myšlenky. Ale mockrát se stane, že mužstvo vyhraje v posledních minutách. Dnes jsme ale vyhráli zaslouženě," řekl trenér Baníku Pavel Hapal.

"Ve chvíli, kdy jsme si mysleli, že se blížíme k remíze, jsme se nechali vylákat a dostali jsme gól. Ten druhý už byl proto, že jsme riskovali. První gól po takové sérii chyb. Jeden hráč to chtěl hasit za druhého, vystupovali jsme do nesprávných prostorů. V nastaveném čase jsme dovolili soupeři skórovat z brejku, a to rozhodlo," řekl trenér Hradce Jozef Weber.

Baník Ostrava – FC Hradec Králové 2:0 (0:0)

Branky: 90.+2 Buchta, 90.+5 Tanko. Rozhodčí: Zaoral - Caletka, Pečenka - Kocourek (video). ŽK: Blažek, Juroška, Tanko - Čech. Diváci: 7042.

Ostrava: Letáček - Blažek, Bitri, Lischka - Juroška (80. Buchta), Tetour (86. Šín), Boula (72. Rigo), Kpozo (86. Madleňák) - Kubala (72. Tanko), Almási, Ewerton. Trenér: Hapal.

Hradec: Bajza - Klíma, Heidenreich, Čech (90.+4 Dancák) - Gabriel, Kučera (75. Pudhorocký), Kodeš, Horák - Šašinka (46. Rada), Pilař (83. Ševčík) - Vašulín (83. Juliš). Trenér: Weber.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články