Litvínovský zimní stadion prošel přes léto několika úpravami. Tou nejvýraznější je bezesporu nové osvětlení. Dostávali jsme stížnosti, že je při utkáních velká tma. Museli jsme stále přidávat světla, aby vůbec mohly probíhat televizní přenosy," přibližuje nutnost výměny osvětlení ředitel zimního stadionu Martin Nosek. Primárně se ale jedná o velikou úsporu, nová LED světla spoří přes 70 procent energie," popisuje Nosek ekonomické důvody k výměně. Nové osvětlení tak pomůže snížit energetickou náročnost provozu, která v posledních měsících rostla spolu s cenami energií.

Nové osvětlení není nicméně jedinou úpravou, které si v nové sezóně návštěvníci zimního stadionu všimnou. Klub nám dal požadavky, co by se mělo udělat a opravit. Jednalo se o vyčištění všech tribun, ledové plochy, natírali jsme zábradlí. Vymalovali jsme chodby u šaten, zdi tam nebyly v dobrém stavu a potřebovaly úpravu. Vyměnili jsme drátěná skla na východní tribuně, která byla popraskaná a z bezpečnostních důvodů vysoce riziková," říká Nosek. Zároveň proběhla údržba strojovny, která běží osm nebo devět měsíců v kuse. V létě, když je provoz přerušený, se tak musí udělat kompletní diagnostika a údržba, aby vše bylo připravené na nový ročník," dodává.

 

Zimní stadion Ivana Hlinky tak prochází postupnou renovací, která započala v loňském létě výměnou starých mantinelů, které nesplňovaly extraligové regulace. Další změny se chystají také nadále. Už nyní se začíná tvořit rozpočet do roku 2024, takže už máme v požadavcích na obnovu další investice. Rádi bychom v příštím roce udělali nové ozvučení a zároveň nějaké větší úpravy na spodní ploše, například vybetonovat kluziště, vyměnit staré mantinely, nebo pořídit novou rolbu. Uvidíme, co se schválí a na co budou peníze," říká Martin Nosek k vyhlídkám do budoucna.

V řešení je také nová velkoplošná obrazovka. Ta stávající slouží už 14 sezón, v roce 2009 byla pořízena za zhruba 6 milionů korun. Současná velkoplošná obrazovka se po 14 letech provozu stala prakticky neopravitelnou. Jde o velmi složitý přístroj a náhradní díly už nejsou k dostání," říká provozní manažer klubu Miroslav Pešl. Chceme se vyvarovat případným problémům a posunout se technologicky dopředu. V současné době finišujeme výběrové řízení na dodavatele nové velkoplošné obrazovky. Ta by mohla být instalována během několika týdnů," upřesňuje.