Trump chce soud ve volební kauze až po dalším boji o Bílý dům

Právní zástupci exprezidenta Donalda Trumpa chtějí, aby hlavní líčení v procesu ohledně snahy zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb proběhlo až v dubnu 2026, tedy až po dalších volbách hlavy státu. Soudkyni Tanye Chutkanové to navrhli ve čtvrtek, ona by mohla stanovit termín do konce měsíce. 

Podle webu Politico je návrh obhájců "odvážný" a "v absurdním kontrastu" proti žádosti zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe. Ten si přeje, aby hlavní líčení začalo v lednu příštího roku, tedy ještě před volbami, pro které je exprezident favoritem na získání republikánské nominace. Trumpův právní tým chce čas na prostudování "masivního" množství dokumentů.

Jde o druhou zprávu související s procesem ve Washingtonu v tomto týdnu. Deník New York Times upozornil na případ třiačtyřicetileté Abigail Shryové, která po úvodním soudním jednání v kauze zavolala soudkyni Chutkanové a na hlasové schránce zanechala výhrůžnou zprávu. Texasanka již byla obviněna. 

"Jestli Trump v roce 2024 nevyhraje, jdeme vás zabít, takže našlapuj opatrně, dě*ko," řekla Shryová podle úřadů. "Budeš terčem, ty osobně, veřejně, tvoje rodina, všechno," dodala žena, která je teď nejméně na 30 dní ve vazbě. V případu už proběhlo slyšení, na němž Abigail označil její otec Mark za alkoholičku.

Exprezident Trump byl na počátku týdne obviněn v další kauze kvůli pokusu zvrátit porážku ve státě Georgia během prezidentských voleb v roce 2020. Společně se spolupracovníky čelí obvinění z 41 trestných činů, mezi nimiž nechybí vydírání. Sazba za tento trestný čin je až 20 let vězení. 

Trumpa za poslední měsíce obvinili ve čtyřech kauzách. Jde v nich nejen o snahu zvrátit výsledky voleb, ale také například o údajné nelegální přechovávání tajných dokumentů.

Související

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Více souvisejících

Donald Trump soudy USA (Spojené státy americké) Volby USA

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 43 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy