Čaputová odmítla Ficovu konstrukci o policejním převratu na Slovensku

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla slova expremiéra Roberta Fica, policejní převrat se podle ní nekoná. Chod institucí, jejichž příslušníci byli ve čtvrtek obviněni, je zabezpečen. Hlava státu to řekla po pátečním jednání bezpečnostní rady. 

"Žádný policejní převrat na Slovensku neprobíhá, probíhá vyšetřování trestných činů, o jejichž rozsahu se v médiích napsalo hodně," poznamenala Čaputová podle agentury TASR. Prezidentka vnímá, že občané mohou být zmatení. Veřejnost proto ubezpečila, že všechny dotčené instituce vedou náměstci a vykonávají potřebné kroky k partnerům doma i v zahraničí. 

Politici by podle hlavy státu neměli dělat předčasné závěry. Slováci se mají v blízké době dozvědět, jaký je postoj prokuratury a soudů a zda bude podán návrh na vazební stíhání. "Pokud by soudy po takovém postupu policie konstatovali například nedůvodnost trestního stíhání, potom by byl prostor na intervenci politické moci a vyvození zodpovědnosti směrem k policii," nastínila. 

Pekarová Adamová chce mluvit s Blažkem. Od Nejedlého bych utíkala, napsala Markéta Pekarová Adamová

Čaputová odmítla tvrzení, že o zákroku policie dopředu věděla. "Jakékoliv informování jakéhokoliv politika o připravovaných krocích policie by bylo nezákonné," vysvětlila. Proti falešným obviněním se hodlá bránit. 

Národní kriminální agentura (NAKA) v rámci akce Rozuzlení obvinila pět osob, informovala ve čtvrtek agentura TASR. Křestní jména a první písmena příjmení naznačují, že jsou mezi nimi současný ředitel Slovenské informační služby Michal Aláč a bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. 

Obvinění se týká zločinecké skupiny, která měla ztěžovat anebo mařit vyšetřování korupčních a jiných trestných činů, navozovat dojem o manipulaci výpovědi svědků vyšetřovateli či diskreditovat orgány činné v trestním řízení. Další dva policisté byli zadrženi jako podezřelí, uvedl policejní prezident Štefan Hamran na čtvrteční tiskové konferenci.

Předchozí informace o ranním zásahu hovořily o tom, že byly zadrženy dvě osoby, přičemž mělo jít o členy bývalého týmu Oblúk z policejní inspekce. Policie zasahovala v domech Aláče a Pčolinského, kteří údajně nebyli doma, a v budovách SIS a Národního bezpečnostního úřadu. 

Slovensko se aktuálně nachází v průběhu kampaně před předčasnými parlamentními volbami, které jsou vyhlášeny na 30. září. Kampaň oficiálně běží od 9. června. 

Související

Juraj Smatana (použito se svolením J. Smatany) Rozhovor

Slovensko čekají krušné časy. Fico a nový prezident chtějí úplné ovládnutí státu a médií, říká Smatana

Kam kráčí Slovensko s nově zvoleným prezidentem Peterem Pellegrinim? Jak ovlivní volba zahraničně-politické směřování země a jaké ponaučení si ze slovenských prezidentských voleb můžeme vzít u nás? Nejen na to se EuroZprávy.cz zeptaly Juraje Smatany, bývalého slovenského politika, dlouhodobého občanského aktivisty a zástupce liberálně-demokratického, prozápadního směřování Slovenska. 

Více souvisejících

Zuzana Čaputová Policie SR Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy