Blažek na oslavě Nejedlého? Utíkala bych, zlobí se Pekarová. Ministra kritizuje i Bartoš

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Blažek a Nejedlý v restauraci

Účast ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) na narozeninách prezidentského exporadce Martina Nejedlého je krajně nevhodná. Chci s ním o tom mluvit, prohlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Poznamenala, že „od lidí tohoto typu by utíkala mílovými kroky“. Nespokojenost vyjádřil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) či řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS).

„Účast Pavla Blažka na narozeninách Martina Nejedlého považuji za krajně nevhodnou a s ministrem o tom budu chtít mluvit,“ napsala šéfka dolní komory na sociální síť X. „Nemám ráda vzkazování přes sociální sítě nebo média, ale zároveň si naši voliči zaslouží vědět, že osobně bych od lidí tohoto typu utíkala mílovými kroky,“ poznamenala ke kontroverznímu spolupracovníkovi exprezidenta Miloše Zemana.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ředitel IKEM Stiborek končí. Válek přijal jeho rezignaci kvůli údajnému byznysu s úvěry

Nespokojenost vyjádřil také předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Schůzku ministra Blažka s Martinem Nejedlým považuji za hranicí dobrého vkusu. To jsem prohlásil již včera (ve čtvrtek), když jsem se o události dozvěděl. Jeho současné vyjádření nepovažujeme za dostatečné a na nejbližším koaličním jednání budeme situaci řešit,“ prohlásil.

To, že budou chtít lidovci schůzku probrat na koaliční úrovni, uvedl také místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle šéfa lidovců by se on takové schůzky neúčastnil a setkání Blažka s Nejedlým považuje za nemístné.

Řeporyjský starosta a Blažkův stranický kolega Pavel Novotný podotkl, že ministr spravedlnosti už historicky „uměl Hrad“, když byl prezidentem ještě Miloš Zeman. Vazby na lidi okolo bývalé hlavy státu jsou ale nyní spíše přítěží.

„Bylo třeba převzít moc, odstavit Andreje Babiše (ANO) za každou cenu. To nefunguje tak, že Miloš Zeman už tu není. Blažka nepotřebujeme. A vy se s tím smíříte. Jinak se Andrej Babiš vrátí. Petr Fiala (ODS) ho nemůže odvolat,“ napsal do diskuzního vlákna na X.

Mluvčí kabinetu Václav Smolka sdělil, že předseda vlády nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně, a v tomto duchu o záležitosti s ministrem mluvil.

Náhoda, padaly kroupy

Blažek ve středu strávil s Nejedlým pět hodin v pražské restauraci na Žižkově, informoval web Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ve čtvrtek na sociální síti X popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla. O okolnostech a obsahu setkání Blažek informoval premiéra a předsedu ODS Petra Fialu.

Nejedlý před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ uvedl.

Nejedlý odmítl, že by od Blažka chtěl informace související s jeho ministerskou funkcí. „Připadá vám, že bych já dneska po 40 letech, co znám Pavla a chodili jsme spolu hrávat volejbal, teď něco chtěl řešit? Že bych byl takový idiot, že bych to dělal takto?“ uvedl.

Podle webu Deník N byli na oslavu pozvaní také pražský lobbista Tomáš Hrdlička, plzeňský politik za ODS Roman Jurečko či slovenský podnikatel Radoslav Baran.

Tagy: