Drony v noci opět zasáhly okolí Moskvy. Okupanti si stěžují na nedostatek vybavení

Pracovníci odstraňují trosky z poškozeného moskevského mrakodrapu. (30. 7. 2023)

VIDEO: Ukrajinské „kladivo na Rusy“ jde do boje. Obávaný útvar nasadil stroje z USA

Drony v noci na úterý opět zasáhly předměstí Moskvy. Útoky se obešly bez zranění, kvůli nebezpečí se však na čas zastavila moskevská letiště. Vojáci okupační armády podle amerických analytiků trpí nedostatkem vybavení. Šéf ruské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin po dvou měsících zveřejnil první video, patrně se nachází v Africe. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí přiletěl do Atén, kde jednal s premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. Požádal o pomoc s výcvikem pilotů letounů F-16, Řecko vyhoví. Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16.

Útok drony byl zaznamenán v okrajových částech Moskvy Krasnogorsk a Strogino. Podle portálu Ukrinform, který se odkazuje na ruská média, měly být poškozené obytné domy a auta. Jeden z dronů byl prý sestřelen v blízkosti vládní budovy. Zřejmě kvůli útoku bezpilotních letounů dočasně přerušila provoz moskevská letiště Šeremeťjevo, Domodědovo a Vnukovo.

ČTĚTE TAKÉ: Fiasko pro Putina. Rusové ztratili při útoku na letiště důležitou zbraň, vysvětluje expert

Ruským vojákům v částech fronty chybí vybavení. To snižuje jejich akceschopnost a morálku. Informovali o tom analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Zmínili případy, kdy ruští velitelé trestají vojáky proto, že si na mise neberou vlastní vozidla. Vojáci tak mají pocit, že jsou se svými nadřízenými „ve válce“. V jižních částech fronty si zase mají vojáci stěžovat, že jim armáda neposkytuje vojenské čluny. Podle amerických analytiků neustálé stížnosti okupantů naznačují, že ruské ministerstvo obrany nechce nebo není schopno řešit problémy s permanentním nedostatkem vybavení a nízkou morálkou svých vojáků.

Šéf ruské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v pondělí na sociálních sítích zveřejnil první video od konce června, kdy se spolu se svými žoldnéři pokusil o ozbrojenou vzpouru. Na záběrech stojí v pouštní krajině v maskáčích a se zbraní v ruce. Agentury Reuters a AP uvedly, že se jim video nepodařilo ověřit, podle Prigožinova komentáře a příspěvků na proruských kanálech na Telegramu se ale zdá, že je šéf vagnerovců na africkém kontinentu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal o pomoc Řecko s výcvikem ukrajinských pilotů na bojové letouny F-16, s čímž podle něj Atény souhlasí. Tyto letouny má Řecko ve výzbroji, nesignalizovalo však, že by se chystalo připojit k Dánsku a Nizozemsku a předat některé z nich Ukrajině. Avšak na společné tiskové konferenci řecký premiér Kyriakos Mitsotakis slíbil Kyjevu pomoc a diplomatickou podporu v integraci do EU a NATO.

Rusko v pondělí informovalo o zmaření dalších několika útoků dronů. Ohlásilo dva pokusy o údery v regionu obklopujícím Moskvu, jeden v sousední Kalužské oblasti a také v Belgorodské oblasti, sousedící s Ukrajinou. Úlomky jednoho z dronů se zřítily na rezidenční oblast v Istrinském okrese západně od Moskvy, přičemž způsobily zranění dvěma lidem a lehce poškodily několik domů, uvedl na komunikační platformě Telegram gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov.

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Podle agentury Reuters tuto informaci sdělil nizozemský premiér v demisi Mark Rutte. Přesný počet stíhaček však neuvedl. Současně upřesnil, že Nizozemsko má k dispozici 42 stíhaček, ale je příliš brzy na to, říct, zda Ukrajina dostane všechny.

Tagy:
válka Vladimir Putin Afrika Nizozemsko Ukrajina Řecko on-line Rusko Athény Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu General Dynamics F-16 Fighting Falcon Jevgenij Prigožin