Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poradca prezidenta upozornil na možný vplyv Ruska a Bieloruska na voľby

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

VARŠAVA - Poľsko musí byť na pozore, pretože Rusko a Bielorusko budú pozorovať jeho volebnú kampaň a usilovať sa negatívne ovplyvňovať pocit bezpečnosti v krajine. Uviedol to v utorok poradca poľského prezidenta Marcin Przydacz. Informuje agentúra PAP.

Przydacz poskytol v utorok rozhovor rozhlasovej stanici Radio Zet. Pripomenul pondelňajšie vyjadrenia predstaviteľa ukrajinských spravodajských služieb, že žoldnieri z ruskej vagnerovej skupiny by mohli byť použití na provokácie na hraniciach Poľska a baltských krajín. Przydacz sa odvolal na správy ukrajinskej agentúry Ukrinform.

archívne video Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Hrozba v Bielorusku existuje

Poradca prezidenta uviedol, že hrozba v Bielorusku existuje, čo potvrdzujú vyjadrenia amerického veľvyslanectva v Minsku. Občanov USA vyzvalo, aby opustili územie Bieloruska. Susediace baltské krajiny zase uzavreli niektoré hraničné priechody. Przydacz upozornil, že Poľsko "prakticky" už uzavrelo svoje hraničné priechody s Bieloruskom, no musí zachovávať opatrnosť obzvlášť v spojitosti s volebnou kampaňou. Parlamentné voľby sa uskutočnia 15. októbra.

Zraniteľné miesto v každej demokracii je podľa neho situácia, keď sa zvýšia emócie. "Rusko a Bielorusko to s určitosťou pozorujú a budú chcieť negatívne ovplyvniť náš pocit bezpečnosti," dodal Przydacz. Americká ambasáda v Minsku odporučila v pondelok občanom USA, aby z Bieloruska okamžite odišli. Litva minulú stredu oznámila, že dočasne uzavrie dva zo šiestich hraničných priechodov s Bieloruskom.

Viac o téme: VoľbyVplyvRuskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu