Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN k situácii na Cypre je odtrhnuté od reality, tvrdí Turecko

Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar
Na juhozápade Cypru vypukol lesný požiar (Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou)

ANKARA - Turecké ministerstvo zahraničných vecí v utorok nahnevane reagovalo na vyhlásenie Bezpečnostnej rady (BR) OSN odsudzujúce útoky cyperských Turkov na príslušníkov mierových síl v demilitarizovanej zóne na Cypre. Informuje agentúra AFP.

Vyhlásenie 15-člennej BR OSN je "úplne odtrhnuté od reality" a namiesto "pozitívneho príspevku k problému" proces iba komplikuje, uviedla turecká diplomacia. Mierové sily OSN na Cypre (UNFICYP) v piatok oznámili, že turecké sily na ostrove fyzicky napadli príslušníkov UNFICYP, ktorí sa snažili zabrániť výstavbe cesty zasahujúcej do demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje ostrov na grécku a tureckú časť. K incidentu došlo pri obci Pyla neďaleko Larnaky, ktorej časť leží v nárazníkovej zóne. Zranenia utrpeli štyria príslušníci mierových síl OSN.

archívne video Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti

Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti (Zdroj: Facebook/Офіс Президента України )

BR OSN uviedla, že "útoky proti príslušníkom mierových síl môžu na základe medzinárodného práva predstavovať zločin". Ankara však obviňuje príslušníkov UNFICYP z provokovania. "Oznámenie o prácach na výstavbe cesty bolo urobené v dostatočnom predstihu. V tomto prípade bol príčinou napätia fyzický zásah vojakov UNFICYP pri výstavbe cesty," napísalo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Misia OSN na Cypre ešte vo štvrtok upozornila úrady v Tureckom okupovanej časti Cypru na "neoprávnené stavebné práce v nárazníkovej zóne OSN". Výstavba spomínanej cesty "je v protiklade s rezolúciami BR OSN a predstavuje porušenie statusu quo v nárazníkovej zóne OSN", uviedla BR OSN vo vyhlásení.

V UNFICYP od roku 2001 pôsobí aj Slovensko

Pri incidente v piatok podľa Ozbrojených síl (OS) SR nebol zranený žiaden slovenský vojak. Cyprus je rozdelený od roku 1974 na severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku s dominanciou tamojších Grékov, ktorá je členským štátom EÚ. Turecká armáda vtedy obsadila severnú časť ostrova, pretože gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

Viac o téme: TureckoCyprusOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu