Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Horolezcom odporúčajú odložiť výstup na Mont Blanc: Toto je dôvodom

Mont Blanc
Mont Blanc (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzske úrady vyzvali horolezcov, aby odložili plánované výstupy na najvyšší alpský štít Mont Blanc pre veľké horúčavy, ktoré v týchto dňoch sužujú Francúzsko. Informuje agentúra AFP.

V oblastiach na juhu Francúzska teploty dosahujú viac ako 40 stupňov Celzia. Vysoké teploty zažívajú aj vysoké štíty Álp, čo pre horolezcov vytvára zradné podmienky. Úrady vo francúzskych Alpách v departemente Horné Savojsko  uviedli, že na bežných trasách existuje vyššie riziko zosuvu skál, ako aj vzniku nových trhlín na ľadovcoch.

archívne video Pád ľadovca

Pád ľadovca

Počas vlaňajšej júlovej vlny horúčav sa podmienky na všetkých siedmich trasách vedúcich na 48O7 metrov vysoký vrch zhoršili do takej miery, že výstup zvládli iba najskúsenejší horolezci, píše AFP. Za bežných letných podmienok denne vystúpi na vrchol najvyššieho alpského štítu približne 100 až 120 horolezcov. Zdravotnícke úrady vyhlásili v 50 z 96 departementov pevninského Francúzska druhý najvyšší stupeň výstrahy pred horúčavami a v niektorých oblastiach zvažujú aj maximálnu, červená kategóriu.

Viac o téme: TeploMont BlancHorolezci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu