Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Alpách našli telesné pozostatky muža: Nezvestný bol viac ako 20 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

VIEDEŇ - Horský vodca našiel v rakúskych Alpách telo muža, ktorý v horách pravdepodobne zahynul pri nehode v roku 2001. V utorok to uviedla miestna polícia, informujeme na základe správy agentúry AP.

Telo bolo nájdené v piatok na ľadovci Schlatenkees v Národnom parku Vysoké Taury v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, ktorá hraničí s Talianskom, oznámila polícia. Telesné pozostatky horský vodca našiel v nadmorskej výške zhruba 2900 metrov a podľa polície tam zjavne boli už nejaký čas. Horský vodca následne nález oznámil polícii v meste Lienz, ktorá telo previezla pomocou vrtuľníka. Niekoľko metrov pod telom našli záchranári batoh, v ktorom bola hotovosť, platobná karta a vodičský preukaz. Polícia na základe toho usúdila, že ide o telo Rakúšana, ktorý zahynul v roku 2001 vo veku 37 rokov. Muž mal so sebou výstroj na bežecké lyžovanie.

Čakajú na výsledky DNA

Na potvrdenie totožnosti muža sa vykonáva test DNA, ktorého výsledky majú byť známe o niekoľko týždňov. Nálezy pozostatkov ľudí stratených v horách pred desiatkami rokov pribúdajú s čoraz rozsiahlejším roztápaním ľadovcov, ktoré vedci pripisujú klimatickej zmene. V oblasti ľadovca Schlatenkees boli v roku 2011 objavené kosti, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou patrili miestnemu mužovi nezvestnému od roku 1957, pripomína AP. V susednom Švajčiarsku našli horolezci v júli telesné pozostatky na ľadovci neďaleko alpského vrchu Matterhorn. Polícia neskôr na základe výsledku testu DNA oznámila, že išlo o nemeckého horolezca, ktorý bol nezvestný od roku 1986.

Viac o téme: PozostatkyAlpyMuž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu