Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hrôza v Grécku: Obrovské požiare si vyžiadali už vyše 20 životov! Úrady nariadili rozsiahlu evakuáciu na predmestí Atén

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo)

ATEŃY - Grécke úrady nariadili evakuáciu obyvateľov na predmestí Atén. Píše to agentúra AFP s odvolaním sa na hasičov. K obývanej časti obce Ano Liosia sa priblížil požiar a reportér agentúry videl na mieste horiace domy. Podľa odhadu agentúry sa evakuácia bude týkať desiatok tisíc ľudí.

Hrôza v Grécku: Obrovské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Grécko čelí silnej vlne požiarov. Najväčšie škody zatiaľ hlási severovýchod krajiny, kde v meste Alexandrupoli musela byť evakuovaná nemocnica. Na hranici s Tureckom hasiči dnes našli telá 18 uhorených ľudí. Úrady sa domnievajú, že ide o migrantov. Od pondelka v súvislosti s požiarmi zahynulo 20 osôb.

Hrôza v Grécku: Obrovské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

V Alexandrupoli je situácia kritická

Grécko ďalej bojuje s rozsiahlymi požiarmi, ktoré si už vyžiadali najmenej dve desiatky obetí. Situácia je kritická najmä na severovýchode krajiny pri prístave Alexandrupoli a v národnom parku Dadia pri hraniciach s Tureckom, kde sa dnes našlo 18 spálených tiel. Hasiči predpokladajú, že mŕtvi sú pravdepodobne migranti. Požiare sa šíria tiež v oblasti Bojótie západne od Atén a na desiatkach ďalších miest, do Grécka preto mieria na pomoc hasiči z mnohých krajín Európskej únie vrátane Česka.

V Alexandrupoli sa kvôli blížiacim sa plameňom muselo v noci na dnes evakuovať vyše 200 pacientov z univerzitnej nemocnice. Pacienti vrátane tých z jednotiek intenzívnej starostlivosti sa presunuli na trajekt v tamojšom prístave, ktorý bude dočasne slúžiť ako plávajúca nemocnica. Tá dopoludnia odplávala do prístavu Kavala. Podľa denníka To Vima požiare v okolí Alexandrupoli bezprostredne ohrozujú aj ďalšie časti mesta a blízke obce, ktoré sa snažia ochrániť stovky hasičov. Mesto podľa médií zahalil hustý dym a padajúci popol a radnica pre tisíce evakuovaných otvorila núdzové ubytovne v telocvičniach, mestskom divadle i v kostoloch.

Hrôza v Grécku: Obrovské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Dym z nich je vidieť aj na satelitných snímkach

Mesto Alexandrupoli leží na severovýchode Grécka, kde sa ďalej nekontrolovane šíria aj požiare v lesoch v národnom parku Dadia a jeho okolí. Dym z nich je vidieť aj na satelitných snímkach, ako postupuje stovky kilometrov ďaleko. Požiare pri hraniciach s Tureckom ohrozujú aj migrantov, ktorí sa snažia dostať do Grécka nelegálnou cestou cez hraničnú rieku Evros. Najmenej jeden migrant kvôli otrave dymom zomrel v pondelok, ďalších 18 spálených tiel sa našlo dnes, uviedli hasiči, podľa ktorých ide tiež o migrantov. Ďalšou obeťou je pasák oviec, ktorý v pondelok zahynul severne od Atén.

Hrôza v Grécku: Obrovské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Program Európskej únie pre monitorovanie atmosféry a klimatických zmien Copernicus na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že v gréckom kraji Východná Macedónsko, kde leží park Dadia, už zhorelo vyše 8500 hektárov porastu.

Požiare postupujú aj pri Aténach, kde sú nanovo nariadené evakuácie napríklad pri meste Aspropyrgos asi 30 kilometrov západne od metropoly. Nasadených je tam vyše 70 hasičov a 27 kusov techniky, napísal denník To Vima. Starosta mesta Nikos Meletiu stanici ERT povedal, že požiar sa zrejme rozšíril z jednej z nepovolených skládok. Novú výstrahu dnes úrady vydali aj kvôli požiaru v obci Fyli v pohorí Parnitha pri Aténach, kde už horia domy, evakuovať sa muselo aj 50 jeptišiek z tamojšieho kláštora. Obojsmerne uzavretý je aj úsek diaľnice medzi Aténami a prístavom Elefsína. Na ostrove Euboia sa naopak podarilo oheň skrotiť, napísal dnes list Kathimerini.

Teploty sú nad 40 stupňami Celza

Podľa hovorkyne hasičov bolo za posledných 24 hodín v Grécku hlásených 60 nových požiarov. Boj s nimi značne sťažuje silný nárazový vietor a tiež vysoké teploty, ktoré šplhajú k 41 stupňom Celzia. Grécku mieria na pomoc aj hasičské tímy zo zahraničia vrátane Česka. Európska únia v pondelok uviedla, že do Grécka by dnes mala doraziť skupina 56 hasičov z Rumunska a tiež dva hasiace lietadlá z Cypru. Európsky komisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Janez Lenarčič dnes oznámil, že novopomoc prisľúbili tiež Nemecko, Chorvátsko, Švédsko a ČR. Z Nemecka letia dve hasiace lietadlá, Švédsko poskytne sedem lietadiel a helikoptéru a pozemný tím s 64 hasičmi a 19 hasiacimi vozidlami, Česko posiela vrtuľník Black Hawk určený pre letecké hasenie a tím, ktorý číta 64 ľudí a 33 kusov zásahovej a ďalšej techniky.

Grécko v posledných rokoch počas leta opakovane bojuje s veľkými požiarmi, tento rok v júli sa muselo kvôli ďalšiemu z nich evakuovať na 30.000 ľudí na ostrove Rhodos. Najtragickejší bol požiar v prímorskom letovisku Mati, kde v roku 2018 oheň zabil 101 ľudí.

Pomáhajú aj slovenskí hasiči 

Do Grécka odchádza pomáhať s hasením požiarov 39 slovenských hasičov z modulu pozemného hasenia lesných požiarov spolu so 14 kusmi hasičskej techniky. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) o tom v utorok informoval na sociálnej sieti. "Slovenská republika reagovala na žiadosť Grécka o vyslanie modulu pozemného hasenia s využitím vozidiel na pomoc s hasením lesných požiarov. Ponuka Slovenska bola gréckou stranou dnes v popoludňajších hodinách akceptovaná," uviedol HaZZ.

Česko vyslalo takmer 80 hasičov na pomoc Grécku

Česko v utorok vyslalo takmer 80 hasičov s asi 30 kusmi techniky do Grécka, aby tam pomohli s hasením rozsiahleho požiaru. Pôsobiť budú neďaleko hraníc s Tureckom, kde je podľa českých hasičov situácia najvážnejšia. Uviedol to Hasičský záchranný zbor (HZS) ČR na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Na pomoc dnes vysielame dva moduly na hasenie — pozemný aj letecký — dokopy 79 členov," spresnili hasiči. Cieľovým miestom je pre nich oblasť Alexandrupolis-Feres neďaleko grécko-tureckých hraníc, kam by mali doraziť v stredu vo večerných hodinách.

Viac o téme: PožiarEvakuáciaGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu