Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty ôsmy (23. augusta 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

WASHINGTON — Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok vyhlásil, že vojna na Ukrajine neuviazla na mŕtvom bode. Reagoval tak na obavy z pomalého postupu ukrajinských síl od začiatku ich protiofenzívy, uviedla agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 545

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 545 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:59 Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu oznámil, že Európska únia pripravuje ďalší balík finančnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur, z ktorého sa bude čerpať niekoľko rokov. Povedal to vo vopred nahratom videozázname odvysielanom na zasadnutí Krymskej platformy, ktoré sa konalo v Kyjeve. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

20:29 Poľský prezident Adrzej Duda ocenil v stredu medzinárodné spoločenstvo za to, že pochopilo závažnosť nelegálnej okupácie Krymského polostrova a všetkých ostatných oblastí, ktoré Rusko obsadilo na Ukrajine. Informovala o tom agentúra PAP.

20:19 Pri havárii súkromného lietadla na trase z ruskej metropoly Moskva do Petrohradu zahynulo všetkých desať osôb na palube, uviedli v stredu príslušné ruské úrady. Na zozname pasažierov bol podľa nich aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, informuje TASR podľa agentúry AP.

17:12 Predseda predsedníctva Bosny a Hercegoviny Željko Komšič a jeho člen Denis Bečirovič pricestovali v stredu na Ukrajinu na znak podpory Kyjeva v boji proti ruskej agresii. Stretli sa aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý im poďakoval za podporu, informuje TASR na základe správy agentúry HINA.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

16:58 Litva dodá Ukrajine v septembri už skôr prisľúbené nosné rakety NASAMS, uviedol litovský prezident Gitanas Nausėda počas svojej dnešnej návštevy Kyjeva.

15:23 Ruský prezident Vladimir Putin obhajoval v stredu počas summitu krajín skupiny BRICS vojnu Ruska na Ukrajine. BRICS okrem toho vyzdvihol ako zoskupenie, ktoré vyvažuje globálnu dominanciu Spojených štátov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

15:07 Najmenej osem ukrajinských civilistov prišlo o život pri najnovšej vlne delostreleckých a dronových útokov zo strany Ruska. Uviedli to v stredu ukrajinskí predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

15:06 Ukrajine sa podarilo v stredu zničiť na Kryme ruský protiraketový systém S-400 Triumf, oznámila Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR). TASR o tom informuje podľa spravodajského portálu Sky News.

15:05 Dánsko začalo s výcvikom ôsmich ukrajinských pilotov v ovládaní stíhacích lietadiel typu F-16 v rámci svojho záväzku darovať tieto stroje Ukrajine. Informovali o tom v utorok dánske ozbrojené sily, ktoré cituje tlačová agentúra Reuters.

13:45 Ruský dronový útok na juhoukrajinský prístav Izmajil zničil v stredu 13.000 ton obilia. Uviedol to ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

13:38 Gladkov dnes najprv na telegrame informoval o útoku bezpilotného lietadla na sanatórium, ktorý zhodením dvoch granátov poškodil budovu, ale nikoho nezranil. "V dôsledku opakovaného ostreľovania územia sanatória v obci Lavy vo Valujskom okrese zahynuli traja civilisti," napísal neskôr.

13:14 Pri dnešnom ruskom útoku na školu v meste Romny v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zahynuli najmenej dvaja pedagógovia a ďalší traja ľudia utrpeli zranenia, uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. Ďalší dvaja pracovníci školy sa podľa neho nachádzajú v troskách budovy. Oblastná správa uviedla, že vzdelávaciu inštitúciu zasiahol ruský dron iránskej výroby Šáhed, ktorý útočí štýlom kamikadze.

12:47 Spojené štáty nepodporujú ani neumožňujú útoky vo vnútri Ruska, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí po tom, ako ruské úrady oznámili, že v stredu skoro ráno zostrelili ukrajinské drony, ktoré sa pokúsili zaútočiť na Moskvu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

11:42 Do Kyjeva pricestovali litovský prezident Gitanas Nauséda a jeho portugalský náprotivok Marcelo Rebelo de Sousa. Informoval o tom dnes server Ukrajinska pravda, podľa ktorého Nauséda prišiel pri príležitosti štvrtkového Dňa nezávislosti Ukrajiny a zúčastní sa tiež na summite Krymskej platformy, ktorý je na programe v Kyjeve dnes. Portugalská hlava štátu by sa okrem summitu mala tiež zúčastňovať na pripomienkových akciách k 32. výročiu ukrajinskej nezávislosti od Sovietskeho zväzu.

11:01 Traja ľudia zahynuli v stredu pri dronovom útoku v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a televízie Sky News."Boli zabití traja civilisti... Ukrajinské sily odpálili cez dron výbušné zariadenie, keď boli na ulici ľudia," uviedol Gladkov na sociálnej sieti.

10:18 Druhá línia ruskej obrany v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, kde v posledných dňoch ukrajinské sily zaznamenali postup, by sa mohla ukázať slabšia ako tá prvá. Vo svojej najnovšej analýze vývoja frontu na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. Ten uviedol, že od začiatku ukrajinskej protiofenzívy, teda zhruba od začiatku júna, nepozoroval, že by sa do oblasti až na výnimky presunuli nové ruské jednotky. Ukrajina v utorok ohlásila postup pri obci Robotyne v Záporožskej oblasti, čím sa jej vojaci priblížili k strategicky dôležitému mestu Tokmak.

8:18 Ruský dronový útok zasiahol v noci na stredu Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny a poškodil obilnú infraštruktúru na Dunaji. Uviedli to šéf vojenskej správy Odeskej oblasti Oleh Kiper a južné veliteľstvo ukrajinskej armády, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

7:00 Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev varoval, že Rusko by mohlo anektovať gruzínske separatistické regióny JužnéHo Osetska a Abcházska. Rusko po vojne z roku 2008 udržiava na týchto územiach svoje vojská, čo Gruzínsko označuje za okupáciu.

6:17 Vladimir Putin vo svojom prejave v Johannesburgu útočil na Západ. Dohodu o vývoze ukrajinského obilia odmieta obnoviť, kým nebudú splnené jeho podmienky.

6:07 Ruské delostrelectvo zasiahlo v utorok večer dve dediny neďaleko východoukrajinského mesta Lyman, zabilo troch ľudí a zranilo dvoch ďalších, informovali úrady. Správa bola prevzatá z tlačovej agentúry AFP. "V obci Torske boli traja ľudia zabití a jeden človek bol zranený, v obci Zakitne utrpel zranenia ďalší civilista," oznámil šéf ukrajinskej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko na platforme Telegram.

6:05 Ruská protivzdušná obrana zostrelila jeden dron nad Moskovskou oblasťou a ďalší v meste, oznámil v stredu nadránom starosta Sergej Sobianin. Ide už o šiestu noc takýchto útokov na oblasť ruskej metropoly, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Moskva po útoku dronu
Zobraziť galériu (7)
Moskva po útoku dronu  (Zdroj: SITA/AP Photo)
Moskva po útoku dronu
Zobraziť galériu (7)
Moskva po útoku dronu  (Zdroj: SITA/AP Photo)

6:04 Rusko v utorok tvrdilo, že jeho dve bojové lietadlá zahnali dva drony nad Čiernym morom. Moskva však konkrétne neuviedla, ktoré krajiny tam drony poslali. Správa bola prevzatá z tlačovej agentúry AFP.

6:02 Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu si v septembri vypočuje námietky Ruska voči žalobe zo strany Kyjeva. Ten tvrdí, že Moskva ospravedlňuje svoju inváziu na Ukrajinu tvrdeniami o genocíde na východe krajiny. Obviňuje tiež Rusko z plánovanej genocídy. V utorok to uviedla tlačová agentúra AFP.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok pri návrate z niekoľkodňovej pracovnej cesty po Európe sa vo svojom pravidelnom večernom príhovore poďakoval európskym partnerom za sľúbenú vojenskú pomoc a pomoc pri obnove jeho krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Konflikt na Ukrajine neuviazol na mŕtvom bode

"Nie, nemyslíme si, že konflikt na Ukrajine sa dostal do slepej uličky," povedal Sullivan v odpovedi na novinársku otázku. Situáciu označil ako "dynamickú", keďže ukrajinské i ruské jednotky sú v ofenzíve i v defenzíve v závislosti od aktuálneho priebehu frontovej línie.

"Rusko bude útočiť a aj útočí. Ale útočí aj Ukrajina, tiež si pripisuje zisky," vyhlásil Sullivan. Ukrajinská protiofenzíva je podľa neho metodická a prispôsobuje sa novým výzvam. Poradca pre národnú bezpečnosť tiež uviedol, že Washington bude i naďalej stáť na strane Kyjeva, aj keď sa nedá odhadnúť, ako budú boje pokračovať.

Ruská vojenská delegácia pricestovala do Líbye na pozvanie Haftara

Delegácia ruskej armády vrátane námestníka ministra obrany Junusa-Beka Jevkurova v utorok pricestovala do Líbye na pozvanie tamojšieho vojenského vodcu Chalífa Haftara. Sprýva bola prevzatá z agentúry AFP. "Ide o prvú oficiálnu návštevu ruskej vojenskej delegácie v Líbyi," uviedlo ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého budú obe strany diskutovať o perspektívach spolupráce v boji s medzinárodným terorizmom i o ďalších možnostiach spoločného postupu.

Táto návšteva bola podľa ruského rezortu obrany dohodnutá po rokovaniach s líbyjskou stranou na vojenskej výstave v Rusku a počas augustovej konferencie o medzinárodnej bezpečnosti konanej v Moskve. Haftar je veliteľom Líbyjskej národnej armády (LNA), ktorá ovláda východ Líbye. Podľa AFP má Haftar úzke vzťahy aj s ruskou žoldnierskou Vagnerovou skupinou, ktorej jednotky strážia vojenskú a ropnú infraštruktúru v Líbyi.

Ruská vojenská delegácia prišla do Libye v čase, keď si Moskva upevňuje svoju prítomnosť v Afrike. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v pondelok zverejnil video, v ktorom tvrdil, že jeho skupina robí africký kontinent " slobodnejším".

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevDronyVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu