Za setkání s Nejedlým se nestydím. Jsem jen upovídaný, hájil se Blažek před senátory

ČTK ČTK
23. 8. 2023 13:04
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) senátorům řekl, že obsahem jeho setkání s poradcem exprezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým nebylo nic, za co by se mohl stydět. Uvedl to ve středu v Senátu na výzvu senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka, aby schůzku objasnil kvůli své důvěryhodnosti. Ministr čelí kritice od koaličních partnerů i výzvám k odstoupení.
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS | Foto: Lukáš Bíba

"Mohu ujistit Senát a kohokoli dalšího, a docela mě mrzí, že z toho večera před týdnem nejsou žádné nahrávky, že obsahem těch rozhovorů nebylo absolutně, ale absolutně vůbec nic, za co bych se já mohl stydět. V tomto smyslu spím naprosto klidně," uvedl ministr, který v Senátu obhajoval novelu insolvenčního zákona.

"A pokud má někdo představu, že se plánovaně sejdu s někým takto v restauraci a budu s ním řešit nějaké zásadní věci, například naši mezinárodní orientaci směrem k Rusku a podobně, tak tím vlastně v podstatě říká, že jsem blázen, ne idiot, ale blázen. To setkání bylo opravdu náhodné," prohlásil ministr.

Blažek přiznal, že své počínání "nedomyslel politicky". Pětihodinové setrvání v jedné z pražských restauraci, kam se podle svých slov uchýlil kvůli bouřce, zdůvodnil svou upovídaností. "Bohužel já, jak se zakecám, tak neodcházím. To se prostě nedá jinak říct. V tomto spočívá moje vina," řekl Blažek. Podotkl, že v restauraci nehovořil pouze s Nejedlým.

"Vůbec jsem nedomyslel, jak se dá některá věc popsat, co se s ní dá udělat. Ano, v tomto je moje politická chyba," uvedl ministr k líčení události v médiích a na sociálních sítích. Označil to za "uragán". "Ale není to uragán, za který bych se musel stydět v tom smyslu, že bych obsahově vedl jakékoli závadné rozhovory," dodal Blažek.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí řekl, že Blažek je připraven vysvětlit v koalici okolnosti setkání. Zároveň uvedl, že pro něj je podstatné to, že šlo o náhodné setkání. Na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná.

Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého, a neodešel. Blažek v pondělním vyjádření pro média uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla.

Blažek: Manželství pro všechny nechci, ale homofob nejsem. Slovo "gender" sem nepatří (29. 6. 2023)

Pavel Blažek v rozhovoru se Světlanou Witowskou o definici znásilnění | Video: Jakub Zuzánek, Světlana Witowská
 

Právě se děje

Další zprávy