Fiala potrestal ministra Blažka „žlutou kartou“. Vyjádřil se i k bytové kauze Vaňkové

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference po jednání vlády 23.8.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) dostal kvůli setkání s lobbistou Martinem Nejedlým od vedení strany žlutou kartu a ví, co toto vyjádření ve sportovní terminologii pro něj znamená. Premiér novinářům po jednání kabinetu řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti. Hovořil i o kauze kolem brněnské ODS.

Rozhodnutí předseda vlády nepřehodnotí po středečních informacích serveru Seznam Zprávy o tom, že se exporadce prezidenta Miloše Zemana s ministrem sešel i zhruba před čtvrt rokem. Zpráva je postavena na vyjádření Nejedlého. Fiala uvedl, že ji Blažek dementoval a že Blažkovi věří víc než Nejedlému. „Pokud by se prokázalo, že nemluvil pravdu, tak samozřejmě po žluté kartě následuje červená, konstatoval.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala potvrdil obří nákup zásobníků plynu. Další krok k energetické bezpečnosti, vysvětlil

Situaci kolem pětihodinové schůzky v restauraci ministra s Nejedlým, kterou Blažek popisuje jako náhodnou, ve středu lídři koalice projednají na večerním zasedání. Ráno Blažek vysvětloval kauzu Fialovi, místopředsedovi ODS Martinu Kupkovi a šéfovi sněmovního klubu ODS Markovi Bendovi, v pondělí pak předsednictvu strany.

V době, kdy se sejdou ve Strakově akademii zástupci koalice, bude spolek Milion chvilek poblíž Úřadu vlády pořádat happening s názvem Poslední kapka Pavla Blažka. Cílem akce je podle organizátorů apelovat na premiéra, aby Blažka z pozice ministra odvolal. Happening podle vyjádření spolku není zaměřen proti vládě, ale proti ministrovi ve střetu zájmů s pochybnými kontakty. Premiér se komentáři k akci vyhnul.

Blažek kvůli schůzce čelí kritice od koaličních partnerů i výzvám k odstoupení. Při příchodu na středeční jednání kabinetu většina z ministrů, kteří se vyjádřili, nechávala rozhodnutí na občanských demokratech nebo záležitost nevztahovala k dalšímu působení Blažka ve vládě. Věc ale považují za nešťastnou jako symbol či signál veřejnosti.

Ministr spravedlnosti se hájil před senátory. Řekl jim, že obsahem jeho setkání s poradcem exprezidenta Miloše Zemana nebylo nic, za co by se mohl stydět. „V tomto smyslu spím naprosto klidně,“ uvedl ministr, který v Senátu obhajoval novelu insolvenčního zákona. Přiznal, že své počínání „nedomyslel politicky“. Pětihodinové setrvání v jedné z pražských restauraci, kam se podle svých slov uchýlil kvůli bouřce, zdůvodnil svou upovídaností. „Bohužel já, jak se zakecám, tak neodcházím, to se prostě nedá jinak říct. V tomto spočívá moje vina,“ řekl Blažek. Před senátory také podotkl, že v restauraci nehovořil pouze s Nejedlým.

O setkání Blažka s Nejedlým informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která Prahu zasáhla.

Brněnská kauza Fialu netěší

Fiala na tiskové konferenci řekl, že nemá radost ze situace brněnské ODS. Přál by si, aby už v kauze přidělování nebytových prostor v Brně padlo finální rozhodnutí. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle informaci serveru Seznam Zprávy míní, že ve věci přidělování nebytových prostor figuruje brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

„Kolem paní primátorky se dlouhodobě objevují články, které se týkají údajného získání nějakých bytů. Zatím je to v rovině článků a údajného vyšetřování, o kterém já nic nevím a nemám žádné zprávy a ani nemohu,“ pronesl předseda vlády.

Je podle něj důležité počkat na rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení. „Já už bych si přál, aby bylo nějaké rozhodnutí, aby to skončilo tak či onak, ale aby prostě bylo jasno a nebyli jsme neustále vystavováni nějakým článkům,“ uvedl Fiala. „Ale to, co se dnes objevuje, to nejsou nové věci, možná jsou tam nějaké nové akcenty. Tento případ je dlouhodobě medializován a já jenom doufám, že dospěje brzy k nějakému závěru,“ dodal premiér.

Tagy: