Biden naznačil, že za smrtí Prigožina může stát Putin

Americký prezident Joe Biden okomentoval leteckou havárii, při které podle všeho zemřel šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin. Nevyloučil možnost zapojení Kremlu s tím, že se v Rusku neděje mnoho věcí, o kterých prezident Vladimir Putin neví. 

Šéf Bílého domu naznačil, že za pádem letadla může stát Putin. Už v červenci prohlašoval, že by se Prigožin měl bát o svou bezpečnost. „Možná si vzpomínáte, že jsem na to byl tázán,“ poznamenal. Tehdy prohlásil, že „by si dával pozor na to, co jí a hlídal by si jídelníček“.

Citovala ho americká stanice CNN při jeho proslovu ve státě Nevada. „Není mnoho věcí, které se v Rusku dějí a za kterými nestojí Putin, ale nevím dost na to, abych znal odpověď,“ přiblížil.

Podle stanice NPR havárie okamžitě vzbudila podezření ze zapojení Kremlu. Prigožin totiž v na den přesně před dvěma měsíci rozpoutal ozbrojenou vzpouru, během níž dokázal se svými wagnerovci obsadit důležité vojenské budovy v Rostovu na Donu, Voroněži a Lipecku. Tehdy ohlásil „tažení na Moskvu“.

Po nehodě se Putin velice rychle vracel z Kursku do Moskvy. Ve městě nedaleko ukrajinských hranic totiž vystoupil při příležitosti osmdesáti let od bitvy v Kurském oblouku. Upozornil na to nezávislý server Astra na telegramu. Přítomní novináři z RIA Novosti podle něj ale „neupřesnili, zda byl tento návrat mimořádný, nebo plánovaný“.

Letadlo, patrně s Prigožinem a zakladatelem wagnerovců Dmitryjem Utkinem na palubě, spadlo ve středu večer severně od Moskvy. Od té doby probíhá vyšetřování havárie. EuroZprávy.cz o něm aktuálně informují.

Související

Ilustrační foto Glosa

Prigožin, volby, Hanychová i Babišova cola. Rok 2023 aneb rok nadějí a beznadějí v kostce

Rok 2023 se chýlí ke konci a už brzy vstoupíme do nového. Vzhledem k tomu, co jsme všechno prožili v tom končícím, lze s jistou dávkou naděje oprávněně doufat, že rok 2024 by mohl být o něco snazší, jednodušší a přehlednější pro nás všechny. Uvidíme. Pojďme si ale připomenout, co všechno se nám v uplynulých dvanácti měsících povedlo prožít a přežít.  

Více souvisejících

Jevgenij Prigožin Rusko Vladimír Putin Joe Biden

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy