Na západě a jihu Čech hrozí v noci na pátek silné bouře

foto Letní bouřkové mraky. Ilustrační foto. 

Praha - Na západě a jihu Čech hrozí v noci na pátek silné bouře s nárazy větru. Zároveň platí ve většině Česka do pátku výstraha před vedrem, na jihu Moravy mohou teploty v pátek odpoledne překročit 34 stupňů Celsia. Kvůli suchu a vysokým teplotám také meteorologové v části země vyhlásili výstrahu před vznikem požárů. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před bouřkami platí pro Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj od dnešních 22:00 do pátečních 03:00. "Hlavním nebezpečím bude silný vítr s nárazy kolem 70 km/h, na horách i kolem 90 km/h," uvedli meteorologové.

V neděli se sice má ochladit, do té doby ale budou teploty ještě vysoké. Dnes odpoledne překročí maxima 31 stupňů na většině území kraje Jihočeského, Plzeňského, Středočeského a Prahy a částečně i Ústeckého a Jihomoravského kraje. V pátek bude ještě tepleji. V nižších a středních polohách ČR budou odpoledne teploty dosahovat 31 až 35 stupňů, s výjimkou západu Čech, kde bude kolem 30 stupňů.

V sobotu nejvyšší denní teploty na většině území Česka nepřekročí 30 stupňů Celsia a v neděli zůstanou pod 25 stupni. O něco vyšší teploty čekají meteorologové na východě země. Obloha se o víkendu zatáhne a hrozí i silné bouřky. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Dnešní ráno je asi o čtyři stupně chladnější než včera (ve středu), měříme nejčastěji 16 až 12 stupňě Celsia. Na naše území dnes ale začne zesilovat příliv teplého vzduchu od jihozápadu, teploty proto opět vystoupají na tropických 29 až 33 stupně Celsia," uvedl dnes ráno ČHMÚ na facebooku. Bude jasno až polojasno, oblaka podle meteorologů začnou přicházet od západu až večer, a tak se v západní polovině území do půlnoci objeví ojedinělá přeháňka nebo bouřka.

Vzhledem k pokračujícímu teplému a suchému počasí v Čechách roste nebezpečí požárů. Nebezpečí se od soboty sníží díky očekávaným srážkám. V pátek odpoledne a v sobotu se mohou lokálně vyskytovat silné, v sobotu i velmi silné bouřky, dodali meteorologové.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 09:00 11°C

Celá předpověď