Jurečka: Rodiny v nouzi mohou na školní vybavení dětí získat mimořádnou dávku

foto Školní potřeby, prodejna - ilustrační foto.

Praha - Rodiny v nouzi mohou získat na pořízení vybavení pro školáky dávku mimořádné okamžité pomoci. Úřad práce jim případně může náklady proplatit. Děti z chudších domácností mohou mít ve škole také obědy zdarma. Možnosti podpory před začátkem školního roku představil dnes na tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Všem rodičům, domácnostem, samoživitelům a samoživitelkám jsme připraveni pomoci, když opravdu z majetkových a finančních důvodů nemohou zabezpečit kvalitní vybavení dětí na začátku školního roku. V okamžiku, kdy jsou lidé potřební, umíme zafinancovat základní školní pomůcky, aktovky a tak dále," uvedl Jurečka.

Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky hmotné nouze. Je jen pro lidi, kteří nedokážou situaci zvládnout vlastními silami. Úřad práce posuzuje příjem a majetek žadatele i ostatních členů domácnosti. Podpora se může využít na pokrytí odůvodněných nákladů na vzdělání i zájmovou činnost dětí, a to třeba na školní pomůcky, kroužky či školu v přírodě. Stát může uhradit až celý výdaj. V jednom kalendářním roce nesmí poskytnutá suma ale překročit desetinásobek životního minima, teď tedy 48.600 korun.

Podle Jurečky letos v prvním pololetí rodiny od státu pro školáky získaly 1578 mimořádných dávek za celkem 3,7 milionu korun. V minulém roce vláda prosadila pro rodiny příspěvek 5000 korun na dítě. Získat ho mohly rodiny s předloňským hrubým příjmem do milionu korun. Ministerstvo už dřív informovalo o tom, že dávku dostalo 1,4 milionu dětí a výdaje činily téměř sedm miliard korun. "Takováto míra podpory v této podobě nebude letos aplikovaná," uvedl ministr.

Od září bude pokračovat i projekt obědů do škol. Hradí se z peněz EU z programu Zaměstnanost+. V minulém školním roce takto obědy zdarma dostalo 9749 dětí z více než 1200 škol. "Počítáme s tím, že u rodin a dětí, kde je problém zaplatit obědy, tak ve spolupráci školy, krajů a úřadů práce umíme obědy zafinancovat," řekl šéf resortu.

Podotkl, že děti neplatičů alimentů mohou pobírat také náhradní výživné od státu. Sněmovna bude projednávat novelu, která má prodloužit vyplácení z nejvýš dvou let až na čtyři roky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď