Ukrajinský ministr zahraničí míří do Česka. Kuleba se potká s Lipavským a promluví k velvyslancům

Praha se připravuje na příjezd Dmytra Kuleby. Šéfa ukrajinské diplomacie přijme jeho český protějšek Jan Lipavský (Piráti). „Ukrajinský ministr zahraničí přijede na mé pozvání v pondělí na bilaterální jednání,“ potvrdil Lipavský. Podle informací iROZHLAS.cz spolu budou ministři řešit další českou podporu Kyjevu, problematiku únosů ukrajinských dětí i přípravy na parlamentní summit Mezinárodní Krymské platformy.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba | Foto: Ukraine Government / No10 Crown Copyright | Zdroj: Profimedia

Příjezd ukrajinského ministra je plánován na pondělí, kdy v Černínském paláci proběhne zahájení porady českých velvyslanců. S projevem by k nim měl vystoupit také Kuleba.

„Mám velkou radost, že Dmytro pronese ke všem českým velvyslancům projev, čímž potvrdí skvělé vztahy, které mezi Ukrajinou a Českem panují,“ uvedl šéf české diplomacie. Kuleba promluví na bloku, který se bude zaměřovat na podporu Ukrajiny.

S Lipavským pak dále probere česko-ukrajinskou spolupráci, pobaví se o tom, jak probíhá integrace Ukrajinců v Česku. Debatovat mají také o pokračování platformy Fórum pro Ukrajinu i parlamentní summit Mezinárodní Krymské platfomy. Ten by měl proběhnout letos v říjnu v Česku.

Kuleba byl v Praze naposledy začátkem července. Doprovázel prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinská delegace jednala s prezidentem Petrem Pavlem, navštívila i obě komory Parlamentu.

Chybějící velvyslanec

Česko patří k největším podporovatelům válkou zmítané Ukrajiny. Přesto už více než rok zůstává místo ukrajinského velvyslance v Praze neobsazené. Kuleba se tak pravděpodobně nevyhne otázkám proč.

Loni v srpnu post opustil diplomat Jevhen Perebyjnis, který přešel pod ministerstvo zahraničí jako jeho náměstek. Podle informací iROZHLAS.cz mělo dojít k obsazení velvyslaneckého místa nejprve v červenci, následně na začátku srpna. Termín se stále prodlužuje.

Česko v Kyjevě šestým rokem zastupuje Radek Matula, toho by měl nahradil dosavadní velvyslanec v Dánsku Radek Pech. Jako první o tom napsal minulý týden Deník N.

Proč v Praze není ukrajinský velvyslanec, vysvětloval také v nedělním pořadu Partie na CNN Prima News vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj šéf české diplomacie Lipavský urgoval Kulebu opakovaně, aby situaci rychle vyřešil. Důvodem dlouhé absence je z pohledu Rakušana to, že řada tamních kvalitních diplomatů zůstává kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajině. „Koncentrují se na domácí politiku,“ řekl.

Anna Urbanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme