Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Mikyska vybojoval první českou medaili na letním MS v biatlonu

Mistrovství světa v letním biatlonu ve slovenském Osrblie odstartovalo pro elitní kategorii supersprintem. Zatímco české závodnice na medaili nedosáhly, v kategorii mužů si pro stříbro dojel Tomáš Mikyska. Ze zlata se radují Lotyš Andrej Rastorgujevs a Němka Marion Wiesensarterová.

Mikyska zastoupil olympijského medailistu Michala Krčmáře, jenž na MS po virové infekci nestartuje, a získal na šampionátu první českou medaili. V průběhu celého závodu byl ve hře o zlato a na poslední, čtvrtou střelbu přijel společně s Andrejsem Rastorgujevsem. Na rozdíl od pětatřicetiletého Lotyše český reprezentant jednou chyboval a ztrátu z trestného kola už nedohnal.

"Jsem spokojený, škoda teda té poslední rány, ta mě mrzí. Snažil jsem se Andrejse sjet, ale už jsem toho měl docela dost. Přišlo mi, že nemůžu zrychlit, takže jsem byl hlavně rád, že jsem za sebou udržel Ukrajince," řekl České televizi Mikyska. Třetí za třiadvacetiletým českým reprezentantem skončil Arťom Tyščenko.

Druhý nejlepší z českých závodníků, Mikuláš Karlík dojel na osmém místě. Jonáš Mareček skončil 17. a Vítězslav Hornig byl v cíli dvacátý. 

Nejlépe z pětice českých závodnic, která se do finále kvalifikovala, se vedlo Tereze Voborníkové, jež dojela na 6. místě. Na osmém místě dojela jedna z hlavních favoritek závodu, Markéta Davidová, která sice dobře odstartovala a ještě po první střelbě se držela na čele, jenže pět chyb v následných třech střelbách na lepší umístění nestačilo.

Jen o jednu příčku hůře skončila Tereza Vinklárková a solidní výkon českých reprezentantek podtrhla Lucie Charvátová, která vybojovala 11. místo. Nejhorší z českých finalistek tak skončila Jessica Jislová, která si dojela pro 19. příčku.

"Udělala jsem si z toho trošku stíhačku. Pro mě to byl první ostrý test v létě. Ale před dvěma týdny jsem spadla na kolečkových lyžích, tak mám radost, že jsem překonala strach, se kterým se od té doby potýkám," řekla Voborníková. "Je jasné, že za pět je moc. S tím samozřejmě spokojená nejsem. Musím přiznat, že letos se střelbou trochu bojuju, a potřebuju tyhle závody využít k tomu, abych se srovnala," přidala Davidová.

Mistrovství světa v letním biatlonu v Osrblie - supersprint:

Muži: 1. Rastorgujevs (Lot.) 20:07,2 (1 tr. okruh), 2. Mikyska (ČR) -4,9 (3), 3. Tyščenko (Ukr.) -13,2 (0), ...8. Karlík -42,9 (3), 17. Mareček -1:16,4 (5), 20. Hornig (všichni ČR) -1:45,8 (4).

Ženy: 1. Wiesensarterová (Něm.) 23:13,4 (2), 2. Tomingasová (Est.) -9,8 (4), 3. Sparková (Něm.) -15,4 (1), ...6. Voborníková -34,3 (3), 8. Davidová -39,0 (5), 9. Vinklárková -42,1 (2), 11. Charvátová -48,3 (6), 19. Jislová (všechny ČR) -2:14,1 (5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články