Jelínek: Fiala může dát desítky žlutých karet, ale Blažka neodvolá. Vzpomněl kmotrovskou ODS

Politolog Lukáš Jelínek promluvil o Blažkově kauze.

K VĚCI 24.8.2023

I když udělá ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ještě několik přešlapů a premiér Petr Fiala (ODS) mu udělí další „žluté karty“, pochybuji, že by ho někdy jen tak odvolal. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Následně zavzpomínal na chvíle před 15 lety, kdy se v souvislosti s ODS mluvilo o nejrůznějších vnitrostranických kmotrech.

„Myslím si, že Petr Fiala je schopný udílet desítky žlutých karet Pavlu Blažkovi, ale jen tak ho z vlády neodvolá. Rozhodně to neudělá sám od sebe,“ poznamenal politolog.

MOHLO VÁS ZAJÍMAT:  Blažek je nedůvěryhodný. Do vlády nepatří, vzkázal Milion chvilek. Připomněl i Fialův slib

Podle něj by k odvolání současného ministra spravedlnosti sáhl ve chvíli, kdy by se strana shodla na tom, že se jedná o vážné ohrožení. „Já si ale myslím, že to ohrožení tady už je, protože to už jsou podobné manýry, které jsme zažívali s ODS před nějakými 15 lety, kdy se mluvilo o nejrůznějších vnitrostranických kmotrech,“ doplnil Jelínek a zavzpomínal na časy vlády Mirka Topolánka či Petra Nečase.

Současná ODS si dle něj s Blažkem zadělává na podobnou situaci jako tehdy, kdy občanští demokraté získali pověst strany, která si prostě dělá, co chce, která je státem ve státě a nedokáže si ani pořádně ohlídat svoje přední politiky – v jakém prostředí se pohybují a s kým se stýkají.

Ministr spravedlnosti Blažek byl minulý týden přistihnut s Martinem Nejedlým, lobbistou s ruskými kontakty a blízkým spolupracovníkem prezidenta Miloše Zemana. Od té doby se výrazně spekuluje o jeho nedůvěryhodnosti. Ve středu se dokonce konala demonstrace organizace Milion chvilek pro demokracii, která požadovala ministrovu demisi. Premiér však o jeho odvolání prozatím neuvažuje a s přihlédnutím k dobrému hodnocení jeho práce mu udělil pouze „žlutou kartu“.

PODÍVEJTE SE, jak ministr Blažek vysvětlil na CNN Prima NEWS své setkání s lobbistou Martinem Nejedlým

Tagy: