U ISS zakotvila loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty ze čtyř zemí

foto Astronauti Andreas Mogensen (vlevo vpředu) z Dánska, Američanka Jasmin Moghbeliová (vpravo vpředu), Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa (vpravo vzadu) a ruský kosmonaut Konstantin Borisov před odletem na Mezinárodní vesmírnou stanici 26. srpna 2023.

Oběžná dráha - U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes úspěšně zakotvila vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX, která má na palubě čtyři astronauty ze čtyř zemí. Loď odstartovala v sobotu z Floridy, finální manévr na oběžné dráze na svých internetových stránkách živě přenášel americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Fotogalerie

K posádce na ISS se v rámci mise Crew 7 připojí Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov. Loď, která je na oběžnou dráhu vynesla, se za pár dní opět vrátí k Zemi se čtyřmi členy mise Crew 6, kteří jsou na stanici od března.

Kotvící manévr loď dokončila krátce před 15:30 SELČ, v tu dobu se ISS nacházela ve výšce 400 kilometrů nad územím Austrálie.

Na vesmírné stanici bude díky nové posile přechodně celkem 11 obyvatel, po odletu posádky Crew 6, kterou tvoří dva Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg, zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev a astronaut ze Spojených arabských emirátů (SAE) Sultán Nijadí, to bude opět sedm lidí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď