SPD chce do vlády. Vyzveme hnutí ANO, aby do toho šlo s námi, říká Radim Fiala

Radim Fiala z SPD

K VĚCI 29.8.2023

Nejbližší koaliční partner pro SPD je hnutí ANO, vyzveme ho tedy k tomu, aby s námi šlo do vlády. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec Radim Fiala (SPD). Pokud se však ANO rozhodne pro spolupráci s některou stranou současné koalice, bude podle něj pokračovat ve „stejné politice, jakou dělá tato vláda“.

Hlavní prioritou SPD je podle Radima Fialy vstup do vlády v nadcházejících sněmovních volbách. „Jsem přesvědčen, že takovou katastrofu, jakou předvádí tato vláda, nemůže nikdo v budoucnu trumfnout,“ zdůraznil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda není od toho, aby řídila inflaci nebo ceny, míní Musil. Poradil však, co udělat může

Do vlády by se strana Svoboda a přímá demokracie chtěla dostat především s hnutím ANO. „Je to náš nejbližší koaliční partner. Není to ale jen naší záležitostí, podobně se mohou ucházet o spolupráci třeba lidovci se svými dvěma procenty volebního potenciálu,“ uvedl opoziční politik.

„Naše strana toto hnutí rozhodně vyzve k tomu, abychom šli společně do vlády. Záleží ale na něm, jak se k takové nabídce postaví,“ řekl v pořadu K věci Radim Fiala. „Pokud se k tomu ANO postaví tak, že do vlády raději půjde s někým z pětikoalice, třeba s ODS, bude jasné, že se rozhodlo pro stejnou politiku, jakou představuje současná vláda,“ zdůraznil poslanec.

SPD se podle něj bude samozřejmě snažit, aby získala v příštích volbách co nejvíce hlasů. „Máme kolem deseti procent, do toho memorandum s Trikolorou, která má v posledních průzkumech 2,5 procenta. Uděláme všechno pro to, abychom na konci volebního období dosáhli potenciálu 15 až 20 procent,“ představil Fiala plány své strany.

Fiala: Být na chvostu Evropy je silná káva

Dřívější invektivy Andreje Babiše směrem k SPD podle něj již ustaly. „S jednotlivými poslanci hnutí jsem v kontaktu, mluvím s nimi o spolupráci na krajské úrovni a hovoříme i o Sněmovně. Myslím, že se už dostatečně dlouho známe na to, aby věděli, že nejsme extremisté a programově se výrazně lišíme od pětikoalice,“ je přesvědčen.

Radim Fiala v pořadu K věci rovněž prohlásil, že Česko má ohledně reálných příjmů nejhorší postavení v Evropské unii. „Kromě toho se zdražují potraviny a energie půjdou nejspíš také nahoru. Češi tak nemají žádný důvod ke spokojenosti. Říkají také, že dobře už bylo,“ řekl.

„Být na chvostu Evropy je pro mě fakt silná káva. Lidem to vadí, není se čemu divit,“ pronesl poslanec. Dodal, že se osobně hodlá zúčastnit některých protivládních demonstrací, které se chystají na podzim. Představené změny konsolidačního balíčku jsou podle něj nedostatečné, přesto ocenil, že vláda přistoupila na podmínky odborářů a ponechala zaměstnanecké benefity.

Radim Fiala se také vyjádřil o návrzích SPD k vládnímu balíčku úsporných opatření či k jinému pojetí vyplácení sociálních dávek. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu výše.

Tagy:
ODS Evropská unie volby pořady CNN Prima NEWS odbory SPD koalice K věci ANO 2011 vláda Radim Fiala Svoboda a přímá demokracie zaměstnanecké benefity Volby do Senátu Parlamentu České republiky