Jeden z vůdců útoku na Kongres Joseph Biggs stráví 17 let za mřížemi, rozhodl soud

foto Členové krajně pravicové skupiny Proud Boys (zleva) Zachary Rehl, Ethan Nordean a Joseph Bigg na snímku z 6. ledna 2021.

Washington - Federální soud ve Washingtonu vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi 17letý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Informovala o tom agentura AP. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci. Soudce dnes vynesl trest i pro dalšího lídra skupiny Proud Boys - Zachary Rehl dostal 15 let vězení za účast na rozvratném spiknutí.

"Vím, že jsem to ten den zbabral", řekl dnes Biggs soudu ještě před uložením trestu, "ale nejsem terorista." Biggs, který pochází z Floridy, sloužil osm let v armádě, než z ní byl v roce 2013 ze zdravotních důvodů propuštěn. Později pracoval jako zpravodaj pro web Infowars konspirátora Alexe Jonese, napsala AP.

Biggs byl 6. ledna 2021 jedním z vůdců pochodu desítek členů Proud Boys a jejich sympatizantů na Kapitol. V sídle Kongresu právě začínala společná schůze obou kongresových komor, které měly stvrdit výsledky prezidentských voleb z listopadu 2020. Část davu stoupenců republikánského prezidenta Donalda Trumpa tehdy do sídla vtrhla ve snaze zabránit oficiálnímu potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena. Biggs a další členové jeho skupiny se připojili k výtržníkům, kteří prolomili policejní kordony a donutili zákonodárce k útěku.

Soudce, který poslal Biggse do vězení, má vyměřit trest také dalším členům Proud Boys, které porota uznala vinnými v květnu po čtyřměsíčním procesu. Ten ukázal, jak krajně pravicoví extremisté uvěřili Trumpovým lžím, že volby mu byly "ukradeny".

Někdejší hlavní vůdce Proud Boys Enrique Tarrio se má dozvědět výši trestu příští úterý, uvedla AP. Tarrio sice 6. ledna 2021 ve Washingtonu nebyl, ale pověřil Biggse a dalšího z předních členů skupiny Ethana Nordeana, aby ho zastupovali v terénu v jeho nepřítomnosti, uvedla prokuratura.

Biggs, Tarrio, Nordean a Rehl byli usvědčeni z rozvratného spiknutí. Další člen skupiny Dominic Pezzola byl sice obvinění z rozvratného spiknutí zproštěn, ale byl usvědčen z jiných závažných trestných činů.

Rehl, který byl lídrem filadelfské odbočky Proud Boys, dostal dnes trest 15 let vězení, zatímco prokuratura požadovala 30 let. V pátek si mají výši trestu vyslechnout Pezzola a Nordean. Prokuratura navrhla 33 let vězení pro Tarria, 27 let pro Nordeana a 20 let pro Pezzolu.

V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než 1000 lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal trest 18 let vězení.

V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, mezi mrtvými byla 35letá bývalá příslušnice vojenského letectva a Trumpova stoupenkyně Ashli Babbittová, zbylí tři zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podlehl zraněním o den později. Úřady následně uvedly, že zemřel přirozenou smrtí. Asi 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď