Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prymula o podzimu s covidem: Očkování novou vakcínou, kdo by měl nasadit roušky?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. září 2023
15:36
Autor: Pavlína Horáková, jos - 
4. září 2023
14:30

Podle světové zdravotnické organizace se v srpnu zvýšil výskyt covid-19 o 38 %. S nástupem dětí do škol se tak objevují obavy, jestli by se mohla pandemie vrátit. Nasadíme znovu roušky? Jaké jsou nejnovější mutace? A čeká nás znovu očkování? Hostem Epicentra byl lékař, epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Momentálně jsou v Česku dva pacienti na jednotce intenzivní péče právě s covidem. Podle Prymuly to ale není nic výjimečného, covid totiž nikdy nezmizel. „My tady nepochybně onemocnění Covid-19 máme a budeme ho mít. To, co se změnilo, je přístup k němu. Už není tak dramaticky sledováno jako v té předchozí době. Dá se říci, že tady dnes máme zhruba kolem stovky nově zjištěných případů denně, což nejsou nějaká dramatická čísla, ale každopádně s blížícím se podzimem ta čísla budou narůstat a podobně jako ostatní respirační onemocnění covid bude stoupat,“ varoval. Podle epidemiologa je úplný konec covidu v nedohlednu. Covid s námi podle něj bude ještě řadu let.

Nové mutace vychází z omikronu

Výraznou vlastností covidu, která nám již v minulosti dokázala pěkně zavařit, je schopnost mutovat. Prymula popsal, které jsou aktuální mutace, které se ve světě objevují. „Teď třeba na americkém kontinentu dominuje varianta EG.5, a už se tam objevila i nová varianta, která dnes je zachycena třeba dominantně ve Velké Británii, varianta BA.2.86,“ vyjmenoval. „Jsou to varianty, které vycházejí z původního omikronu, a proto ty varianty se neukazují být nějak zvláště závažné klinicky, ale jsou poměrně velmi rychle,“ vysvětlil bývalý ministr.

Že nové varianty nejsou výrazně smrtelné dokazují i čísla. Za poslední měsíc bylo podle Prymuly identifikováno zhruba 1,5 milionu nových případů, z toho 2 tisíce úmrtí. „Je vidět, že ta smrtnost je kolem jednoho promile, to znamená dvacetkrát nižší, než byla na začátku,“ uklidnil diváky Prymula.

Roušky by měli nasadit především nemocní

Velký otazník se tak objevil nad rouškami. Přijde znovu čas je nasadit? „Osobně si myslím, že roušky jsou na místě minimálně ve zdravotnických zařízeních, protože tam bude docházet ke kumulaci pacientů. Z hlediska ochrany zdravotního personálu to určitě na místě je. Druhá věc je, kde bych se za to velmi výrazně přimlouval, je v případě, že člověk bude mít nějaké respirační onemocnění a nechce zůstat doma, chce jít někam do kolektivu. Tak ten sám by si měl tu roušku vzít, ne že by chránil sebe, ale že bude chránit okolí,“ vysvětlil svůj pohled na nošení masek lékař.

V mladých kolektivech, které se po létě sejdou ve školách, není podle Prymuly potřeba roušky zavádět proto, že mladý organismus by si s novými mutacemi měl poradit výrazně snadněji než starší nebo rizikové osoby. Těm naopak epidemiolog doporučuje očkování. „Je třeba zmínit tu vakcínu, která byla registrována 1. září, protože to je ta vakcína, která by nás měla jaksi spasit proti těm mutacím,“ připomněl. Systém očkování je momentálně jiný, než jsme zvyklí. „V podstatě každý, kdo je minimálně v riziku by měl mít alespoň jednu dávku té nové vakcíny. To znamená, začínáme jaksi odznova a řeší se, že starší vakcíny už by neměli mít v tuto chvíli nějakou dramatickou účinnost proti novým variantám.“

Jaký nás čeká podzim?

„Tak já očekávám, že po dvou sezónách, kdy tady velmi výrazně dominovaly RS viry, že tato sezóna by mohla být mírnější. U covidu dojde nepochybně k nárůstu, ale nemyslím si, že by to měla být tak dramatická vlna, s jakými jsme se setkali. Ta naše imunita je už poměrně vyvanulá, to znamená, nebude schopna nás ochránit před nákazou. Ale přesto si myslím, že tam nějaké stopy jsou, takže ta onemocnění by neměla být až tak dramaticky závažná,“ odhadl další vývoj Prymula.

kedris ( 6. září 2023 12:43 )

WHO, OSN, CDC jsou soukromé firmy, mají vlastní plán, jejich názor není RELEVANTNÍ! ignorovat a poslat kam Slunce nesvítí

Julie1 ( 5. září 2023 14:18 )

MUDr. Prymula opět velmi kompetentní, ještě nám nikdy nelhal. O očkování by se měli zajímat rizikoví - věk, chronická onemocnění. V opatrnosti určitě těhotné a především kdo má příznaky infektu dýchacích cest, teploty a jde mezi lidi - obchod, zdravotnické zařízení MĚL BY SI VZÍT ROUŠKU! Jen mě mrzí, že tyto prospěšné rady nevysílá ministerstvo zdravotnictví. Nepotřebujeme přece příkazy, abychom se k sobě chovali ohleduplně.

nadčasový MP ( 5. září 2023 07:50 )

Presne jste to odhadl. O 10 let starší i vzhledem, o zdravi nemluve. Chatrani a stari odchazeni. Sleduji to na svých známých.

lollo ( 4. září 2023 20:57 )

Už je tu zas. Ustup, Satane!

litvinovgool ( 4. září 2023 20:26 )

Jděte s tím ***em někam... Očkování 🖕 žádné na cocid nemám a muž nebudu...ať táhne *** 🖕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa