Lídr Proud Boys dostal 22 let, je to nejvyšší trest spojený s útokem na Kapitol

foto Ilustrační foto - Příznivci prezidenta Donalda Trumpa pronikají do budovy Kapitolu.

Washington - Bývalý lídr krajně pravicové skupiny Proud Boys ("hrdí hoši") Enrique Tarrio, usvědčený z rozvratného spiknutí, byl dnes odsouzen k 22 letům ve vězení za roli v násilnostech 6. ledna 2021. Federální soudce ve Washingtonu tak uložil dosud nejvyšší trest spojený s událostmi 6. ledna 2021, kdy příznivci končícího prezidenta Donalda Trumpa narušili projednávání volebních výsledků v Kongresu.

Dosud bylo nejpřísnějším trestem v kauze povolebních násilností v Kapitolu 18 let. Tolik na jaře vyměřil soud lídrovi jiného další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers ("strážci přísahy") Stewart Rhodes, minulý týden pak dostal stejný trest jeden z vůdců Proud Boys Ethan Nordean. Poroty je také uznaly vinnými z rozvratného spiknutí, což je vzácně používané obvinění značící snahu svrhnout či zničit vládu Spojených států.

Tarrio před soudem svých činů litoval a tvrdil, že se za chování svýc souputníků stydí. "To, co se stalo 6. ledna, byla celostátní ostuda," citovalae Tarria stanice BBC. Jeho obhajoba po soudu žádala, aby trest nepřesáhl 15 let. Argumentovala, že Tarrio v době útoku na sídlo parlamentu nebyl v hlavním městě.

Soudce Timothy Kelly řekl, že Tarrio sice nebyl fyzicky přítomen, ale i sehrál v spiknutí ústřední roli, byl jeho konečným vůdcem. "Skutečnost je taková, že jeho nepřítomnost posloužila určitým strategickým účelům," řekl soudce Kelly podle serveru BBC News. Soudce také četl Tarriovy příspěvky ze sociálních sítí v době nepokojů, v nichž nabádal lidi neopouštět Kapitol, a také poukázal na kriminální minulost obžalovaného. Upozornil také, že Tarrio před dnešním jednáním soudu nevyjádřil žádnou lítost nad tím, co se stalo.

Obžaloba žádala 33 let, ale soudce řekl, že tak daleko nezajde. Trest v takové délce by si podle něj zasloužil zločinec plánující vyhazování budov do povětří či střílení na americké vojáky.

V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než 1000 lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal také trest 18 let vězení, což je dosud nejvyšší vyměřený trest v této kauze.

Jen o rok kratší trest vyměřil federální soud ve Washingtonu ve čtvrtek za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu bývalému vůdci Proud Boys Josephu Biggsovi. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Další lídr lídr skupiny Proud Boys - Zachary Rehl dostal ve čtvrtek 15 let vězení za účast na rozvratném spiknutí.

V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, mezi mrtvými byla 35letá bývalá příslušnice vojenského letectva a stoupenkyně Trumpa Ashli Babbittová, zbylí tři zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podlehl zraněním o den později. Úřady následně uvedly, že zemřel přirozenou smrtí. Asi 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď