Ke kuchyňskému zpracování se používá kořen, který může dorůst až do délky 40 centimetrů. V závislosti na konkrétní odrůdě může mít kulatý, oválný, špičatý i válcovitý tvar. Všechny mají ale jedno společné – jsou nízkokalorické, obsahují řadu vitaminů a minerálů a také prospěšnou vlákninu. Charakteristická štiplavá chuť je způsobena obsahem hořčičných olejů – při tepelné úpravě se ale ostrost ztrácí a ředkev získává jemně nasládlé tóny. Můžete ji podusit na másle a podávat jako přílohu k masu, nebo z ní připravit krémovou polévku. Chutnat bude i těm, kdo si na palčivost ředkve příliš nepotrpí – tedy i dětem.

Ředkev je velmi zdravá zelenina, která by se v jídelníčku měla objevovat pravidelně. Ve videu se dozvíte 7 benefitů, které její konzumace přináší:

Zdroj: Youtube


Krémová polévka z bílé ředkve a brambor

Čas přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 300 g bílé ředkve
  • 3 střední brambory
  • 1 000 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Očištěnou zeleninu nakrájejte na kostky. Cibuli nasekejte nadrobno.

2) V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo, přidejte cibuli a krátce ji orestujte do změknutí. Poté přidejte nakrájenou ředkev a za stálého míchání ji opékejte asi 5 minut.

3) Přidejte brambory a vše zalijte vývarem.

4) Vařte 15-20 minut, dokud nebude zelenina zcela měkká.

5) Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte smetanu, krátce prohřejte, ale již nevařte. Na závěr polévku pole potřeby dosolte a opepřete. Podávejte s opečenými krutony.

Jak se dělají krutony?

Pro přípravu křupavých krutonů budete potřebovat starší pečivo – klasický nebo toastový chléb, rohlíky, housky nebo veku. Nakrájejte je na malé kostičky a osmahněte na másle nebo rostlinném oleji dozlatova. Krutony můžete zdravěji připravit v troubě – stačí je rozložit na plech a nechat péct přibližně 5 minut při 180 ºC a pak proklepat, aby se opekly celé a zase pět minut.

Zdroj: www.i60.cz, www.nzip.cz