Asi nejtěžší na celé 158 kilometrů dlouhé etapě bylo dostat se do dlouhého úniku. Zkoušela to spousta cyklistů, všichni předpokládali, že dnes to dlouhý únik dotáhne až do cíle. V jednom úniku se dokonce objevil Jonas Vingegaard, ale jeho tým Jumbo-Visma tento útok zlikvidoval, protože tu s Dánem byli také Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) a Marc Soler (UAE Emirates). Do úniku se tak nemohl dostat nikdo opravdu nebezpečný, Jumbo mělo vše pod kontrolou.

To však nijak nebránilo útočit Remcu Evenepoelovi (Soudal Quick-Step). Belgický mistr si dlouhé úniky oblíbil a přidal se do skupiny 15 cyklistů. Kromě něj zde byli někteří specialisté na dlouhé úniky, například Lennard Kämna, Nico Denz (oba Bora-Hansgrohe), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), vrchaři Cristian Rodriguez (Arkéa Samsic), Einer Rubio (Movistar), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Kenny Elissonde (Lidl-Trek), Chris Hamilton (DSM-Firmenich), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) a všestranní Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck), Andrea Vendrame (AG2R Citroen), Andreas Kron (Lotto Dstny) a Rudy Molard (Groupama-FDJ). 

Na vrcholu prvního stoupání Lizarraga si pro 3 body dojel Evenepoel, který byl opět největším motorem skupiny. Náskok uprchlíků ovšem nebyl moc velký, 60 km před cílem měli 3 minuty. V závěru etapy se dvakrát stoupalo Zuarrarrate, 6,3 km dlouhé, ale nepříliš strmé stoupání. Pod předposledním kopcem se tým Alpecin-Deceuninck rozhodl uprchlíky stáhnout, ale to se vůbec nepodařilo a největší zásluhu na tom měl Evenepoel, který odtáhl celý výjezd a připsal si dalších 5 bodů. 

Alpecin to později vzdal, protože rozdíl se akorát zvětšoval a pravděpodobnost, že by Alpecin dokázal dovézt až do cíle Kadena Grovese byla minimální. Belgický tým se také snažil chránit zelený dres australského cyklisty, protože kdyby Evenepoel vyhrál rychlostní prémii a také etapu, dost by se Grovesovi přiblížil. Belgičana tohle ale vůbec nezajímalo a na rychlostní prémii nespurtoval.

V Zuarrarrate unikli Costa, Buitrago a Kamna

Prémii vyhrál Janssens a za páskou pokračoval v útoku. Jako první najel do posledního stoupání Zuarrarrate, ale rychle se k němu dostali další útočníci Buitrago a Costa. Boj o etapu se rozhořel už na začátku výjezdu. Buitrago táhl Costu, zatímco na špici skupiny dřel Evenepoel. Jenže den po svém velkém vítězství v těžké horské etapě už neměl dost sil a Buitrago s Costou najížděli sekundu za sekundou. Kolumbijce však po chvíli začalo štvát, že zkušený Costa vůbec nestřídá. Bývalý mistr světa se párkrát na špici protočil, ale Buitrago pracoval mnohem víc. 

Costa věděl, že do závěru bude potřebovat co nejvíc energie, ale zároveň svou neochotou přidat ruku k dílu umožnil Kämnovi vrátit se do boje o etapu. Němec zaútočil z druhé skupiny 2 km pod vrcholem a velmi rychle si dojel dopředu. Mezitím Evenepoel ztrácel kontakt i ostatními jezdci ve druhé skupině a bylo jasné, že tentokrát mu etapa unikne.

Portugalec vpředu nechtěl střídat ani s Kämnou. Vedoucí trio proto nespolupracovalo a těsně před vrcholem zaútočil Buitrago. Byl to hodně dynamický nástup, ale ve sjezdu do cíle byl dostižen. 4,5 km před cílem ve sjezdu zrychlil Kämna a rychle si vytvořil náskok několika sekund. Vítěz 9. etapy riskoval až moc, nevybral jednu ze zatáček 3 km před cílem, vyjel ze silnice a propadl se za Costu a Buitraga. 

Teď chtěl Costa po Kolumbijci, aby s ním střídal, ale závodník Bahrainu se držel v závětří. Kilometr před cílem se díky tomu do boje o vítězství vrátil Kämna. A zezadu se rychle blížila druhá skupina tažená Evenepoelem. Bylo třeba udržet nervy a v tom Costa vyniká. Počkal si na spurt a ve 36 letech oba mladší soupeře porazil. Druhý skončil Kämna a třetí Buitrago. Spurt o čtvrté místo vyhrál Evenepoel před Kronem. 

Costa měl štěstí, že Kämna udělal v posledním sjezdu chybu, jinak by o etapu nejspíš přišel, k čemuž se vrátil i v rozhovoru po závodě: "Byla to zvláštní situace. Viděl jsem, že Kämna vjel do zatáčky příliš rychle. Předtím jsme si tam nastupovali a cítil jsem, že by to mohlo být ošidné. Buitrago pak nechtěl střídat, ale to je samozřejmě v pořádku. Naštěstí se mi to podařilo dotáhnout k vítězství."

Pro Costu je to první vítězství na Grand Tours po více než deseti letech. V roce 2013 vyhrál z úniku dvě etapy na Tour de France. Ve stejném roce se stal mistrem světa další rok potřetí vyhrál Okolo Švýcarska. Poté už tolik nezářil a vítězství na Vueltě je od roku 2014 jeho nejprestižnější. Probudil ho až přestup do Intermarché, letos už vyhrál čtyři závody. "Pro mě to byl dobrý krok. Podařilo se mi dobře začít sezónu, několikrát jsem vyhrál, ale na Tour to nešlo tak, jak bych si přál. Pak přišel nápad postavit se na start Vuelty. Nejdřív jsem to v plánu neměl, ale na Clasica San Sebastian jsem se cítil dobře a chtěl jsem se ještě ukázat."

"Vuelta je pro tým důležitý závod. Cílem bylo jet na etapové vítězství a jsem moc rád, že se to povedlo. Musel jsem na tom tvrdě pracovat. Za přípravou na Grand Tour je spousta práce, kterou okolní svět nevidí," dodal Costa. 

V celkovém pořadí se nic nezměnilo, favorité dojeli pohromadě a Sepp Kuss (Jumbo-Visma) vede průběžné pořadí. Groves udržel zelený trikot, Evenepoel navýšil vedení ve vrchařské soutěži a Juan Ayuso (UAE Emirates) zůstal lídrem soutěže do 25 let.