Škoda Auto pozastavila výrobu v Kvasinách, výroba v M. Boleslavi je omezená

foto Ilustrační foto - Automobilka Škoda Auto zahájila 18. září 2019 v závodě v Kvasinách na Rychnovsku sériovou výrobu modelu Superb iV s plug-in hybridním pohonem. Superb iV se vyrábí na stejné lince jako superby se spalovacími motory.

Mladá Boleslav/Kvasiny (Rychnovsko) - Automobilka Škoda Auto dnes pozastavila nejméně na týden výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně omezená je také výroba v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek subdodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. ČTK o tom dnes informovala za automobilku Ivana Povolná. K přesnému omezení mladoboleslavské výroby se automobilka nechce vyjadřovat.

"V závodě v Mladé Boleslavi je řešen nedostatek dodávek komponentů poklesem výrobního programu prostřednictvím redukce počtu směn, a to v závislosti na aktuální disponibilitě dílu pro jednotlivé modely se spalovacími motory," uvedla Povolná.

Slovinský subdodavatel je nyní schopen podle mluvčí dodávat pouze v omezeném rozsahu a usiluje o plné obnovení výroby. "Záplavy ve Slovinsku postihly subdodavatele, který dodává subkomponent 'ozubený věnec' pro naše dodavatele vyrábějící komponent 'dvouhmotový setrvačník' pro spalovací motory modelů značky Škoda a dalších koncernových značek," uvedla mluvčí. Podle dnešních Hospodářských novin jde o slovinskou firmu KLS Ljubno, která pro koncern Volkswagen vyrábí ozubené kroužky do spalovacích motorů. Generální ředitel KLS Ljubno Mirko Strašek serveru 24ur.com řekl, že firma bude potřebovat několik měsíců, aby výrobu po povodních plně obnovila.

Zaměstnanci závodu v Kvasinách budou podle Povolné na náhradě mzdy kvůli překážce v práci na straně zaměstnavatele. Automobilka dává práci asi 9000 lidem, z toho je přes 2000 Poláků. Závod je největším zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji.

Loni automobilka v závodě v Kvasinách vyrobila 221.000 vozů Superb, Superb Combi, Superb iV, Karoq a Kodiaq. Dosud nejvíce, 320.000 automobilů, Kvasiny vyrobily v roce 2019. Závod má dvě výrobní linky, jejichž celková výrobní kapacita je 1220 vozů denně.

Letos výrobu ve Škoda Auto omezil začátkem roku nedostatek čipů. Odstávky se koncem ledna dotkly závodů v Mladé Boleslavi a Vrchlabí, později i závodu v Kvasinách. Loni byla výroba ve Škodě Auto mimořádně zastavena počátkem roku kvůli nutnosti provést plánované investice, pak výrobu elektrického SUV Enyaq iV na několik týdnů pozastavil nedostatek kabelových svazků z Ukrajiny, na kterou zaútočilo Rusko. Na automobilku také dopadl ničivý lednový požár skladovacích hal dodavatelské firmy Grupo Antolin, Škoda Auto tehdy kvůli nedostatku dílů vyráběla část vozů nekompletních.

Kvůli chybějícím dílům od dodavatele zastavila ve středních Čechách výrobu i kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Neplánovaná odstávka tam začala 22. srpna a potrvá i tento týden, minimálně do pátku. Toyota postrádá plastové díly od společnosti Novares CZ Zebrak, jejíž výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna požár.

Výroba osobních aut v Česku loni ve třech tuzemských automobilkách vzrostla o 10,2 procenta na 1,218 milionu vozů. Letos v prvním pololetí meziročně stoupla o 21,7 procenta na 738.454 aut, z toho ve Škodě Auto se vyrobilo 464.353 aut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je sobota 25. května 2024

Očekáváme v 14:00 19°C

Celá předpověď