Poslední týden španělské Vuelty ještě bude zajímavý. Nevypadá to totiž na kontrolovanou podporu Seppa Kusse, ale bratrovražednou bitvu mezi všemi třemi lídry Jumbo-Visma. Vše podstatné se stalo v závěrečných pěti kilometrech 16. etapy. Start krátké etapy na 120 kilometrů byl hodně rychlý, šanci měl dostat dlouhý únik, ale když se vytvořila silná skupina, chyběl v ní závodník Ineos Grenadiers a britský celek proto únik stáhl a druhý únik už nebyl příliš silný. Tým Jumbo-Visma ucítil šanci jet na etapové vítězství a nedal skupině šanci vytvořit si větší náskok.

Uprchlíci byli dostiženi 10 kilometrů před cílem a v deštivé, ale nádherné kantabrijské krajině se peloton řítil k závěrečnému stoupání Bejes. Necelých 5 kilometrů dlouhý výjezd byl rozdělen na dvě velmi strmé pasáže na začátku a na konci, s krátkým úsekem po rovině.  

Do cílového kopce najel jako první tým Jumbo-Visma. Za Attilou Valterem byli seřazeni Vingegaard, Roglič a Kuss. Valterova práce na čele skončila už 4 kilometry před cílem, protože v tu chvíli tvrdě nastoupil Vingegaard a nikdo z vážných soupeřů nereagoval. Kuss a Roglič čekali na protiútoky soupeřů v celkovém pořadí, ale Enric Mas (Movistar) a Juan Ayuso (UAE Emirates) nebyli dost silní a drželi se ve skupině.

Vingegaarda se vydal stíhat Finn Fisher-Black (UAE Emirates), dokázal se přiblížit, ale nakonec Dána ztratil z dohledu. Vingegaard jel na plný plyn, neměl na co čekat, ale zároveň ujížděl svým týmovým kolegům. Do posledního kilometru etapy najížděl s minutovým náskokem před Kussem a ostatními. To se nelíbilo Rogličovi, který zaútočil ve strmém stoupání. Slovince pronásledovali Ayuso a Mas, Kuss měl problémy se udržet a to rozhodně nebylo podle plánu týmu Jumbo-Visma. 

Kuss se dokázal dotáhnout, ale o většinu svého náskoku nakonec stejně přišel, protože Vingegaard dojel s náskokem 43 sekund před Fisher-Blackem a věnoval své vítězství kolegovi Nathanu Van Hooydonckovi, který je po ranní dopravní nehodě v nemocnici. Skupina s Ayusem, Masem, Rogličem a Aleksandrem Vlasovem (Bora-Hansgrohe) ztratila 1:01, Kuss ztratil další 4 sekundy. 

Rozhovor s vítězem etapy byl poměrně rozpačitý. Vingegaard nechtěl mluvit o tom, zda zaútočí na červený dres v dalších dnech: "Nevím, jestli budu po zítřku vést, chci si to dnes jen užít." Radši mluvil o Van Hooydonckovi, který už je při vědomí a jeho život není v ohrožení. "Jsem rád, že jsem dnes vyhrál. Ráno jsme se dozvěděli hrozné věci a prostě jsem chtěl vyhrát pro svého nejlepšího kamaráda. Naštěstí jsme dostali dobré zprávy. Je to pro mě obrovská úleva." 

Vingegaard předstihl Rogliče a napětí stoupá

Pro Vingegaarda to byla skvělá etapa, ale situace uvnitř týmu Jumbo-Visma se zdá být napjatější než kdy dřív. Dán je pouze 29 sekund a za Kussem, zatímco Roglič ztrácí 1:33 na Američana. Všichni soupeři Jumba mají o dost větší ztrátu. Ayuso má odstup 2:33, Mas 3:02, Marc Soler (UAE Emirates) 3:28 a Mikel Landa (Bahrain Victorious) 4:28. O celkovém vítězi a také o celém pódiu se možná rozhodne už ve středeční horské etapě se třemi stoupání a dojezdem na obávaném Angliru.