Alexandra Udženija ničí v krizi bydlení systém pražského udělování bytů potřebným

Rada hlavního města Prahy schválila nová Pravidla pronájmu a prodlužování doby nájmu magistrátních sociálních bytů. Stalo se tak z popudu pražské radní pro oblast bydlení a sociálních věcí, náměstkyně primátora Alexandry Udženiji (ODS). Ta své, plánované změny avizovala již delší dobu. Odborníci v souvislosti s úpravou nešetří kritikou. Nová pravidla označují za netransparentní, nespravedlivá a zaměřená špatným směrem.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvňáčky na škole přivítala náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS)

Prvňáčky na škole přivítala náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Udženija si – kritice navzdory – prosadila svou. I když ne v takovém rozsahu, jak původně plánovala. Návrh však nakonec prošel koaličním Pirátům navzdory. Ti teď jen přihlížejí tomu, jak funkční systém pomoci, vybudovaný v minulém volebním období, jejich stávající koaliční partneři demontují. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Apolena Rychlíková: Alexandra Udženija ničí v krizi bydlení systém pražského udělování bytů potřebným

Sociální byty se donedávna rozdělovaly za pomoci bodového systému a žádat o ně mohly hned čtyři kategorie potřebných: senioři, lidé s postižením, lidé v sociální tísni a zástupci vybraných profesí.

Nově k nim pražská radní zařadila mladé rodiny. V předchozích návrzích se uvažovalo o zrušení bodů, a to přesto, že nabízel poměrně přehlednou metodiku, jak byty rozdělovat. K tomu nakonec nedošlo.

I tak ovšem schválená pravidla obsahují řadu věcí, která výrazně sníží přístup lidí v bytové nouzi k městskému nájemnímu bydlení a zvýhodňují například mladé rodiny před chudými a potřebnými či obsahují plán plošného časového omezení sociálního bydlení na čtyři roky.

Stížnosti na lidi v sociální nouzi?

Pravidla jsou mimo to problematická i v jiných ohledech – nezahrnují např. žádný transparentní mechanismus výběru nájemců několika kategorií bytů, což vytváří velký potenciál pro korupci. V nově schváleném návrhu se navíc počítá s pronájmem pouhých 45 bytů ročně pro osoby v sociální tísni, tedy ty nejvíce potřebné.

„V minulém volebním období se podařilo v Praze zabydlet zhruba 450 domácností v bytové nouzi do magistrátních sociálních bytů. Do bytů se začaly zabydlovat matky samoživitelky v těžké životní situaci, lidé s duševním či fyzickým onemocněním, senioři a seniorky, mladí dospělí opouštějící dětské domovy a další cílové skupiny,“ uvedla ředitelka Platformy pro sociální bydlení Barbora Bírová.

Před pražským magistrátem stojí 50 stanů. Lidé chtějí upozornit na bytovou krizi

Číst článek

Podle ní je situace od nástupu Udženiji problematická: bytů se pronajímá málo.

Udženija navíc svůj původní návrh opírala o prohlášení, že důsledkem „volnějšího“ systému pronajímání došlo k patnáctiprocentnímu nárůstu stížností na lidi v sociální nouzi.

To se však ukázalo jako nepravdivé tvrzení, což doložila analýza stížností, kterou vypracovala Platforma pro sociální bydlení. Na jejím základě bylo zjištěno, že na většinu nájemců sociálních bytů nebyla nikdy podána ani jedna stížnost a ve většině bytových domů, kde se sociální byty nacházely, nebyla také nikdy podána ani jedna stížnost. 

Hlavní město se potýká se závažnou krizí bydlení. Výdaje na bydlení rostou. Je alarmující, že v takové situaci dochází ke změnám, které mohou už tak dost křehký systém udělování sociálních bytů zhoršit.

Odpovědnost za případné problémy lidí v nouzi nenese pouze Alexandra Udženija a všichni, kdo její, velmi kritizovaný návrh pomohli prosadit. Nese ho celá stávající koalice. 

Autorka je publicistka a dokumentaristka.

Apolena Rychlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme