Mursalský čaj není až tolik známý, jedná se o nápoj z rostliny nesoucí název ránhoj horský. Roste hlavně na bulharských pláních a jeho příbuzný hojník horský zase na těch řeckých. Oba se vyznačují famózní chutí a nádhernou vůní. Oba mají jedno společné, jsou téměř zázračnými přírodními léky. Tradiční medicína mursalský čaj považuje takřka za zázrak. Jeho léčivé účinky jsou ohromující. Sušená bylina se dá sehnat ve specializovaných obchodech, takže si na čaji můžete pochutnat i doma a vyzkoušet jeho skvělé účinky.

Jak na to se podívejte ve videu na YouTube, kanál TeaPro:

Zdroj: Youtube

Infekce bez šance

Asi nejčastěji je mursalský čaj spojován s blahodárnými účinky na trávicí soustavu. Upravuje trávení. Jestli vás často trápí nafouklé břicho a plynatost, čaj by vás mohl obtíží zbavit. Rostlina se vyznačuje také antimikrobiálními vlastnostmi. Předpokládá se také, že má i antibakteriální a antifungální účinky. Jeho pravidelnou konzumací tedy vyženete z těla všechny neduhy a posílíte imunitu.

Skvělý pro dýchání

Asi nejčastěji se v souvislosti s čajem z ránhoje skloňují jeho účinky na dýchací cesty. Blahodárný nápoj se uplatní jako podpůrná léčba při respiračních onemocnění. Zmírňuje kašel a dokáže ulevit od zahlenění. Pomáhá s vykašláváním a umí mírnit projevy bronchitidy a ulevuje při astmatu.

Zázraky pokračují

Velmi pozitivní účinky jsou mu připisovány i s protektivním působením na kardiovaskulární systém. Popíjení léčivého čaje snižuje krevní tlak, snižuje i riziko infarktu a mozkové příhody. Zpomaluje projevy aterosklerózy a růst rakovinných buněk. Zároveň je silným antioxidantem, takže pomáhá zachytávat volné radikály. Účinný je také při potížích s ledvinami. Má prokazatelné diuretické účinky, tudíž pomáhá předcházet otokům. Zároveň podporuje hojení močových cest, výrazně pozitivně ovlivňuje zdraví a funkci jater a prostaty.

Poraďte se

Účinky mursalského čaje jsou neskutečně silné, proto je dobré se před jeho pravidelným užíváním poradit se svým ošetřujícím lékařem. Zejména v případě, že trpíte nějakým chronickým onemocněním.

Související články

Zdroje: www.bioruze.cz, novinky.cz