Za válku na Ukrajině může jen Rusko, řekl Biden. Promluvil i o soupeření s Čínou

Americký prezident Joe Biden vystoupil před Valným shromážděním OSN (19. 9. 2023).

Ukrajinské síly ovládly Andrijivku

Jenom Rusko je zodpovědné za válku na Ukrajině a jen ono stojí v cestě míru, řekl před Valným shromážděním OSN americký prezident Joe Biden. Promluvil i o soupeření mezi USA a Čínou. Ukrajinské síly porazily elitní ruské jednotky během ofenzivy u Bachmutu, uvádí americký Institut pro studium války (ISW). Za poslední den se na frontě odehrálo 35 bojových střetů. Ruské vzdušné útoky zasáhly Charkov a Lvov, uvedli místní činitelé. Ukrajinské jednotky u Bachmutu prolomily ruskou obrannou linii. Okupanti nyní do boje poslali dostupné zálohy, aby průlom uzavřeli, uvedl v pondělí ukrajinský generál Oleksandr Syrskyj. Německo oznámilo nový balíček vojenské pomoci Ukrajině.

Prezident Joe Biden před Valným shromážděním OSN promluvil o válce na Ukrajině. „Rusko samo nese odpovědnost za tuto válku. Jen Rusko má možnost okamžité válku ukončit. A pouze Rusko stojí v cestě míru,“ pronesl ve svém projevu. Moskvě vyčetl, že jako cenu za ukončení konfliktu požaduje ukrajinskou kapitulaci, ukrajinská území a životy ukrajinských dětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko dodá Ukrajině další tanky, houfnice či ruční zbraně. Zaplatí to Dánsko a Nizozemsko

V projevu se dotkl i soupeření Spojených států s Čínou. „Chci, aby to bylo jasné. Snažíme se zodpovědně vést soutěž mezi našimi zeměmi, aby nepřerostla v konflikt. Již jsem říkal, že jsme pro odstranění rizik, ne odloučení s Čínou,“ vysvětlil. Zároveň varoval, že Amerika bude vystupovat proti agresi.

Během úspěšné ofenzivy jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti Ukrajinci porazili elitní jednotky ruských okupantů. Podle zprávy ISW ukrajinské ozbrojené síly při osvobozování Andrijivky a Kliščijivky zcela zničily jednotky 72. motostřelecké brigády, 31. gardové výsadkové brigády a 83. gardové výsadkové brigády. To potvrzuje zejména prohlášení velitele ruského praporu „Vostok“ Alexandra Chodakovského o smrti velitele 31. výsadkové brigády. Jak bylo uvedeno, 72. motostřelecká brigáda byla v bitvě s největší pravděpodobností neúčinná, i když její přesné ztráty zůstávají nejasné.

Za posledních 24 hodin došlo v různých oblastech fronty k 35 bojovým střetům mezi ukrajinskými obrannými silami a ruskými útočníky, informoval Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny na Facebooku. „Obranné síly Ukrajiny pokračují v obraně na východě a jihu Ukrajiny, v útočné operaci na melitopolském směru a v útočných operacích na bachmutském směru ničí nepřítele, postupně osvobozují dočasně obsazená území a upevňují dosažené hranice,“ uvádí se v prohlášení.

Ukrajinská města byla podle místních úřadů v noci na úterý opět pod palbou ruských střel a dronů. Ruský raketový útok zasáhl v pondělí večer průmyslovou zónu Charkova, výbuchy zněly v noci i ve Lvově na západě země. Na komunikační platformě Telegram to uvedli představitelé místních samospráv. Ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na armádu napsala, že také některé oblasti na východě a jihu země čelily novým dronovým útokům. Ruská strana uvedla, že protivzdušná obrana zneškodnila tři vzdušné cíle v Belgorodské oblasti.

K TÉMATU: Boje u doněcké Andrijivky

Generál Oleksandr Syrskyj velí pozemním silám a v minulých dnech oznámil osvobození osady Andrijivka a vsi Kliščijivka jižně od Bachmutu. Po ztrátě těchto obcí nepřítel vede četné protiútoky a snaží se získat ztracené pozice, podle Syrského ale neúspěšně. „Tyto na první pohled malé osady byly důležitými prvky nepřátelské obranné linie od Bachmutu až po Horlivku. V důsledku úspěšných akcí našich jednotek byla proražena obranná linie nepřítele, kterou se nepřítel pokouší uzavřít, a vrhl všechny dostupné zálohy do boje,“ zdůraznil. Dodal, že v bojích u Bachmutu byly poraženy a zničeny některé z nejlepších ruských jednotek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin je jako Hitler, Rusové si ho tak vychovali, řekl Zelenskyj. Varoval před třetí světovou

Německo poskytne Ukrajině k boji proti ruským invazním silám zbrojní pomoc včetně munice, obrněných vozidel, zimního oblečení a generátorů v hodnotě 400 milionů eur (9,8 miliardy korun). V rozhovoru s německým deníkem Bild zveřejněném v pondělí to prohlásil spolkový ministr obrany Boris Pistorius. Poznamenal, že o střelách s plochou dráhou letu Taurus, o které Kyjev usiluje, německá vláda ještě jasno nemá.

Tagy:
Německo Ukrajina on-line Rusko ministr obrany Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj Rustem Umerov