Na Valném shromáždění OSN vystoupí Pavel i Zelenskyj. Biden bude hájit americké zájmy za nepřítomnosti Číny a Ruska

Během pár hodin začne 78. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Na stole budou velká témata – černomořskou obilnou dohodou počínaje, krvavými převraty v Africe konče. Velkou pozornost má rostoucí rivalita Číny a Spojených států, kterou ale vrcholní lídři nechtějí upřednostnit před jinými globálními problémy. 

Tento týden se v New Yorku koná 78. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Všeobecná rozprava započne v úterý před sedmou hodinou večerní středoevropského času a vystoupí na ní i český prezident Petr Pavel. Následující den proběhne zasedání Rady bezpečnosti k situaci na Ukrajině.

Valné shromáždění bude rozebírat řadu témat. Od války Ruska proti Ukrajině, přes smrtící záplavy v Libyi a převraty na africkém kontinentu, až po ekonomické financování globálního severu proti jihu. Velkým tématem bude rovněž změna klimatu, píše americká stanice CNN.

Na Valném shromáždění, respektive Radě bezpečnosti, se ale rýsuje problém. Americký prezident Joe Biden bude jediným z přítomných lídrů stálých členských zemí Rady bezpečnosti.

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude v Paříži vítat britského krále Karla III. Britský premiér Rishi Sunak se rozhodl vynechat. Ruský lídr Vladimir Putin by se vystavil jistotě zatčení. Čínský vůdce Si Ťin-pching se neúčastní už ze zásady.

Shromáždění se ale zúčastní až 140 hlav států, šest viceprezidentů, čtyři místopředsedové vlád a přes 30 ministrů zahraničí a vedoucích delegací. Budou přednášet projevy svých zemí. Projevy zahájí Brazílie, následují mimo jiné Spojené státy, Ukrajina a Kuba.

Osobně se summitu zúčastní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který na několik dní opustí válkou sužovanou Ukrajinu. Jak píše CNN, dříve se na Valném shromáždění „objevoval na videomonitorech“. Měl by také hovořit s šéfem Bílého domu Bidenem.

Podle americké prezidentské administrativy bude pro Bidena důležité obhájit zahraniční politiku USA, kdy bude „obhajovat americké vůdčí postavení“. „Biden zejména zopakuje americkou podporu reorganizaci způsobu, jakým Světová banka a další mnohostranné rozvojové banky pracují se zeměmi s nízkými a středními příjmy,“ citovala stanice ABC nejmenované vysoce postavené úředníky.

Americký lídr rovněž zdůrazní pozici své země v otázkách změny klimatu a představí americký závazek vůči Chartě OSN a podpoře lidských práv ve světě. „Myslím, že uvidíte plnohodnotnou obhajobu podpory Ukrajiny a toho, proč není důležitá nejen pro naše národní bezpečnostní zájmy, ale i pro celou myšlenku suverenity a samotnou Chartu OSN,“ přiblížil mluvčí Bílého domu John Kirby.

Proběhne velice důležité setkání mezi generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem s ruskými, ukrajinskými a tureckými představiteli. S každým diplomatem se ale sejde zvlášť. Na stole leží otázka Ruskem zrušené černomořské obilné dohody, která umožňovala export potravin z Ukrajiny přesto, že zde probíhá válka. „Je nesmírně důležité bojovat proti těm, kteří zneužívají své pravomoci k omezování demokracie,“ uvedl minulý týden Guterres.

Zásadním prvkem shromáždění je rostoucí rivalita mezi Washingtonem a Pekingem. Ani vlivní politici ale touto rivalitou nechtějí zastínit jiná důležitá témata. „Tento týden je příležitostí pro menší země světa, aby před námi vyložily své priority. Nevnímám tento týden jako soutěž mezi velkými mocnostmi,“ zdůraznila velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

Související

Více souvisejících

OSN Joe Biden Petr Pavel Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy